Személyes eszközök

Plakáttár

A DEENKWiki2 wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kkoltay (vitalap | szerkesztései) 2010. november 5., 14:30-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)


Sajátos színfoltot, egyben jelentős értéket képvisel a különgyűjtemények között a Plakáttár. A mára már másfél milliónál is több plakátot és aprónyomtatványt tartalmazó állomány 1952-től épül, de az 1920-as, 30-as évekből származó plakátok pótlólagos beszerzésével szinte az egész évszázad reklámvilágából, alkalmazott grafikai terméséből ízelítőt adhat a Könyvtár az ide látogató kutatóknak.
A két világháború közötti plakátművészet terén is elismerést kivívó festőművészek, pl. Pólya Tibor, Irsai István, Bánhidi Andor, Konecsni György műveitől napjaink gazdag plakát- és aprónyomtatvány-terméséig színes képek és szöveges információk sokasága vall a századról. Képet ad jelentős történelmi, kulturális, társadalmi, politikai, gazdasági eseményeiről, kereskedelméről, idegenforgalmáról, film- és színházművészetéről s ezernyi más témáról: Magyarország mindennapjairól és ünnepeiről e "rövid életű", hisz viszonylag "rövid érvényességű" dokumentumtípusokkal a mindenkori utódoknak.


Használata:
A gyűjtemény jelenleg csak kutatók számára hozzáférhető, az igény előre jelzésével. A gyűjtemény egyes darabjai digitális plakátgyűjteményünkben megtekinthetőek.
vissza az előző oldalra