Személyes eszközök

Országos Dokumentumellátási Rendszer

A DEENKWiki2 wikiből

(Változatok közti eltérés)
 
11. sor: 11. sor:
<p align="right"><font size="5">Újdonság 2015. május: </font>[[Analitika az ODR portálon|<font size="5">
<p align="right"><font size="5">Újdonság 2015. május: </font>[[Analitika az ODR portálon|<font size="5">
Analitika az ODR portálon</font>]]</p>
Analitika az ODR portálon</font>]]</p>
-
<p align="right"><font size="5">Újdonság 2016. augusztus: </font>[[Új könyvtár regisztrációja|<font size="5">
+
<p align="right"><font size="5">Újdonság 2016. szeptember: </font>[[Új könyvtár regisztrációja|<font size="5">
Új könyvtár regisztrációja</font>]]</p>
Új könyvtár regisztrációja</font>]]</p>
<p align="right">[[Használói elégedettség |<font size="5">Használói elégedettség, 2010, 2015</font>]]</p>
<p align="right">[[Használói elégedettség |<font size="5">Használói elégedettség, 2010, 2015</font>]]</p>

A lap jelenlegi, 2016. augusztus 24., 09:29-kori változata

Kérésindítás lépésről lépésre

Kéréskezelés státuszokkal

A könyvtárnyilvántartóról lépésről lépésre

Az NPA bejelentő felületről

Kérésközvetítés külföldre

Költségkezelés

Újdonságok 2014. október: Olvasói kérések

Újdonság 2015. május: Analitika az ODR portálon

Újdonság 2016. szeptember: Új könyvtár regisztrációja

Használói elégedettség, 2010, 2015


Az Országos Dokumentumellátási Rendszer új könyvtáradatbázisának, lelőhely-nyilvántartásának és kérésadminisztrációs moduljának használatára vonatkozó leírásokat, útmutatókat találhatják meg itt.

2012. január 2-től a kéréseket a http://www.odrportal.hu címen elérhető felületen keresztül lehet feladni. A 2012-ben megújult ODR-portálon a 2012 előtt működő felületen használt ODR-es loginnév-jelszó párossal be lehet lépni, kérjük, jelezze az odrsegitseg@odrportal.hu címen ha kérdése, problémája lenne.

2012. január 2-től a régi felület kérésküldési funkciója már nem elérhető.

Természetesen várjuk minden jellegű visszajelzéseiket a hibajelzésektől a módosítási javaslatokig a odrsegitseg@odrportal.hu címen.

A szolgáltatás felülete a http://www.odrportal.hu címen érhető el.

Kereső

Az ODR portálon két kereső is segíti a szükséges dokumentumok megtalálását:

Az adatbázisban való bibliográfiai és lelőhely-információk keresése mindenki számára bejelentkezés nélkül elérhető, de lehetőség van regisztrációhoz kötött személyre szabott szolgáltatások igénybe vételére is. A könyvtáros kollégák a jelenlegi ODR rendszerben használt felhasználóneveikkel, jelszavaikkal léphetnek be.
  • Az ODR-kereső a MOKKA-ODR katalógust integrálja elektronikus dokumentumok közvetlen elérését lehetővé tévő szolgáltatásokkal és cikk-keresőkkel. (EPA, HUMANUS, MATARKA, MOKKA, NDA valamint egyetemi digitális archívumok: Corvinus, DEA) Találatai vagy közvetlenül elérhető elektronikus dokumentumok, vagy visszavezetnek a MOKKA-ODR példánytárba, annak szokásos szolgáltatásaihoz.

Könyvtárnyilvántartó

A könyvtárnyilvántartó a korábbiakhoz képest hangsúlyosabb szerepet és szerteágazóbb feladatokat kapott a rendszer működésében, ezért jelentősen kibővített, átértelmezett adatmennyiséggel dolgozik és informatikailag is teljesen megújult. Ugyanakkor a könyvtárnyilvántartóba átkonvertáltuk a korábbi adatokat, így mindenki a saját korábbi jelszavával használhatja a rendszert és a korábban megadott adatai is megmaradtak.

Első lépésként az kérnénk minden eddigi felhasználónktól, próbálja ki, be tud-e lépni a rendszerbe, majd egészítse ki adatait az új rendszerben. Ehhez segítséget a könyvtárnyilvántartó adatelemeinek rövid leírásából kaphat. Probléma esetén keresse kollégáinkat.

Kérésfeladás, kéréskövetés

- A kérések adatai adatbázisba kerülnek és a kérésadminisztrációs felületen adminisztrálhatjuk a kérés teljesítésének előrehaladását. Erről bővebben lásd még a Kéréskezelés státuszokkal szócikket.
- A feladott kérések nem e-mailben érkeznek a szolgáltatóhoz, mint korábban. A szolgáltató könyvtárnak be kell jelentkeznie a kérésadminisztrációs felületre, és "A dokumentum megkérve a lelőhelyről" státuszú kérések alatt találja a hozzá beérkezett új kéréseket.
- A kérő könyvtárnak kérésindítás után érdemes időnként bejelentkeznie a Kérésadminisztrációba, hogy tájékozódjon a kérése állapotáról, illetve hogy ellenőrizze, hogy nem kapott-e a kéréssel kapcsolatban üzenetet. Olvasatlan üzenetre a Kérésadminisztráció kezdőlapján figyelmeztet a felület piros sávban megjelenő értesítéssel.