Személyes eszközök

Kézirattár

A DEENKWiki2 wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kkoltay (vitalap | szerkesztései) 2010. november 8., 22:15-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Az 1957-ben alakult, 25 000 dokumentumot magába foglaló kézirattári gyűjtemény több speciális részből tevődik össze.

Az Aula üvegablaka
Legjelentősebb kollekció az egyetem működéséhez, történetéhez kötődő dokumentumok összessége, amelyben professzori hagyatékok, az egyetemi tudományos munkát reprezentáló emlékkönyvtár, szakdolgozatok, disszertációk, fotógyűjtemény és tárgyi emlékek kaptak helyet.
Köleséri könyvjegyzéke
A Debreceni Nyári Egyetem iratai és egyéb dokumentumai az 1927-ben történt alapítás óta folyamatosan a kézirattár kezelésébe kerülnek. Külön egységet alkot az Egyetemi Könyvtár intézményi irattára, amely az 1915-1995-ig képződött hivatalos iratokat tartalmazza. A tényleges manuscriptum gyűjtemény részben a nemzeti tulajdonba vett 17-19. századból származó kéziratos köteteket, részben a regionális körbe tartozó területekre vonatkozó kortárs kéziratokat tartalmazza.
Színlap 1883-ból
A színháztörténeti gyűjteményrész a debreceni állandó színház könyvtárából származó, a 19. században használt kéziratos szövegkönyveket, szerepkiírásokat, opera, operett és más zenés előadások kottáit, valamint a nyomtatott színlapok csaknem teljes sorát tartalmazza.
Balassa József ex librise
A Kézirattár ad otthont a Nyíreő István több ezer darabos ex libris gyűjteményének, amely a 20. századi kisgrafika jeles alkotásaival büszkélkedhetHasználata:
A dokumentumok helyben használhatók a Kézirattárban (Társadalomtudományi Könyvtár), a kéziratokra vonatkozó speciális szabályzat betartásával. A kézirattári gyűjteményt a helyrajzi szám előtti betűjel mutatja (pl. Egyetemi Emlékkönyvtár E, disszertációk A, D, kéziratok Ms) az OPAC-ban és a kézirattári cédulakatalógusban.


Lelőhelye a katalógusban D1/MS.

vissza az előző oldalra