Személyes eszközök

Időszaki Kiadványok Tára

A DEENKWiki2 wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kkoltay (vitalap | szerkesztései) 2010. november 8., 13:41-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A hírlapok és a folyóiratok kezdettől fogva fontos részét képezik a Könyvtár állományának. Gyűjteményünk féltve őrzött kincsei a XVIII-XIX. századi magyar periodikumok, közülük is a gazdag tiszántúli anyag, s az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hírlapirodalma. Jó keresztmetszet található gyűjteményünkben a XX. század első felének időszaki kiadványaiból is.
A kötelespéldány-szolgáltatásnak köszönhetően, 1952-től a hazai nyomdászat teljes periodikum termése eljut könyvtárunkba. A külföldi folyóiratok elsősorban az Egyetemen folyó oktató- és kutatómunkát szolgálják, különösen a humán- és társadalomtudományok körében számottevő a választék. Az Időszaki Kiadványok Tára jelenleg mintegy 180 000 kötetet tesz hozzáférhetővé helyben használatra. A kurrens számok kiszolgálása a Főépület olvasó- és kutatótermében történik. A Társadalomtudományi Könyvtár 2002-ben történt átadását követően a gazdálkodástudományok, közgazdaságtudományok, állam-és jogtudományok kurrens állományát, s részben a régebbi periodikumokat is a Kassai úti campuson lévő új könyvtárban helyeztük el. Az Élettudományi Könyvtár megnyílásával a gyűjtemény újabb megosztása várható.
A nyomtatott folyóiratok mellett egyre több az elektronikus dokumentum és szolgáltatás. A címek szerinti betűrendes cédulakatalógus az 1986 előtti állományt tárja fel. Az 1986 után induló, ill. a már korábban is létező periodikumok 1986 utáni számai csak a számítógépes katalógusban (OPAC) kereshetők, amely más információs szolgáltatásokkal együtt az Interneten keresztül is elérhető a Könyvtár honlapjáról.


Használata:
Az időszaki kiadványok helyben használhatók, a katalógusokban (OPAC ill. cédulakatalógus) feltárt állomány az Időszaki Kiadványok Tárának olvasótermében, a kurrens számok pedig a Főépületben lévő olvasó-, illetve kutatóteremben kérőlappal igényelhetők.


vissza az előző oldalra