Személyes eszközök

Hagyatéki gyűjtemények

A DEENKWiki2 wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kkoltay (vitalap | szerkesztései) 2010. november 5., 14:19-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)


Gyűjteménytörténeti szempontból a dokumentumok legrégebbi csoportját azok a magánkönyvtári adományok és családi hagyatékok alkotják, amelyek megalapozták és egyben legértékesebb magját is alkotják a jelenlegi állománynak. A könyvtárba került nevezetes magánkönyvtárak többek között: Révész Imre (1826-1881) református lelkész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és leszármazottai, a büdszentmihályi gróf Dessewffy József (1771-1843) és családja, Csécsy Imre (1893-1961) író, a sajókazai báró Radvánszky Béla (1849-1906) művelődéstörténész, Vikár Béla (1849-1945) etnográfus, műfordító, Oláh Gábor (1881-1942) költő és Juhász Géza könyvhagyatéka. Hagyománya a könyvtárnak, hogy az egyetem volt híres oktatóinak, professzorainak magánkönyvtárát állományában őrzi és különgyűjteményként kezeli.
Országh László, az Angol-Amerikai Intézet volt professzorának négyezer kötetes gyűjteménye hűen tükrözi a kiváló anglista szerteágazó érdeklődését, könyv- és információgyűjtő szenvedélyét. A hagyatékban található mintegy 150 szótár egy 1785-ös kiadású Johnson szótártól a speciális tengerészeti szakszavak vagy vulgáris kifejezések gyűjteményéig és a gazdag lexikológiai anyag a szótáríró Országh Lászlót mutatja be. Az iskolát teremtő tanárral tanítványainak és tudóstársainak dedikált művei és az oktatás céljaira készült, jegyzetekkel sűrűn ellátott könyvek ismertetnek meg. Saját bejegyzésein kívül rendszerező elméjéről árulkodnak a könyveiben itt-ott elhelyezett képek, cikk-kivágások, amelyek az adott mű témáját egészítik ki, a könyvre vagy szerzőjére vonatkozó adatokat tartalmaznak. Gyűjteményében fellelhetők az angol irodalom klasszikusainak több kiadásváltozata és volt néhány 16. és 17. századi könyve is. Könyvtára gazdag a világ különböző tájait, városait bemutató kiadványokban és útikönyvekben, országismereti, történeti munkákban, sok a művészeti album is.


Használata:

A hagyatéki gyűjtemények egy részét a helyrajzi szám előtt lévő vezetéknév vagy monogram mutatja (Pl. Országh László könyvtára OL, Oláh Gábor könyvtára OG, Berki Róbert könyvhagyatéka BR, Juhász Géza könyvtára a JG, Csécsy Imre könyvtára Csécsy betűjelet kapott). Az 1930-1940-es években a könyvtár állományába került magánkönyvtárakat nem kezelték különgyűjteményként és a 100 000-el kezdődő helyrajzi számú könyvraktárban helyezték el. A magánkönyvtárak állományát helyben, a Főépületben lévő Kutatóteremben lehet használni, a raktárból kérőlappallehet kérni.vissza az előző oldalra