Személyes eszközök

Európai Dokumentációs Központ

A DEENKWiki2 wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kkoltay (vitalap | szerkesztései) 2010. november 8., 14:09-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta létre olyan egyetemeken és főiskolákon, ahol európai integrációs képzés folyik. Célja, hogy az egyetemi oktatásban és kutatásban részt vevő akadémiai kör számára elsődleges hozzáférést biztosítson az Európai Unió hivatalos kiadványaihoz.
A Debreceni Egyetemen 1998-ban kezdte el működését az Európa-tanulmányok Program, melynek egyik vállalt feladata a dokumentációs tevékenység megszervezése és összehangolása volt. így jött létre 1999-ben az Európai Unió Phare-programjának támogatásával az Egyetemi és Nemzeti Könyvtárral együttműködve az Európai Dokumentációs Központ, mely a képzéstől függetlenül, de annak munkáját elősegítve, tudományos kézikönyvtár- és kutató részlegként működik.
A Központ 2001-ben nyerte el a teljes gyűjtőkörű státuszt, így az Európai Unió kiadóhivatala (Eur-Op) által megjelentetett hivatalos dokumentumokból rendelkezik egy-egy példánnyal angol, illetve 2004. májusa óta magyar nyelven is.
Az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az euro-atlanti integrációval foglalkozó oktatók és kutatók, illetve az Európa-tanulmányok Program hallgatói mind szélesebb információs bázishoz jussanak az Európai Dokumentációs Központban. Ezért anyagi lehetőségeihez mérten beszerzi az ebben a témakörben Magyarországon megjelenő integrációs szakirodalmat is.


Használata:
Az Európai Unió szervezeteivel, tevékenységével foglalkozó monográfiák, statisztikák, jelentések, szakkönyvek és közel 45 folyóirat és időszaki kiadvány a könyvtárközi kölcsönzés részét is képezi. Az állományt helyben, a Főépületben lévő K 103/3-as szobában lehet használni. A gyűjtemény lelőhelykódja a katalógusban D1/EU.

Az EDK használói számára ingyenes hozzáférést biztosít az Európai Unió közösségi adatbázisaihoz online, illetve CD-ROM-ok formájában. Ily módon a legfontosabb információs források, illetve az Euro Info Service által készített magyar nyelvű Európa Szerver is a felhasználók rendelkezésére áll.

Hivatalos e-mail cím: euinfo@lib.unideb.hu

Telefon: (52) 512-900 / 22081

vissza az előző oldalra