Személyes eszközök

Ausztria Gyűjtemény

A DEENKWiki2 wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kkoltay (vitalap | szerkesztései) 2010. november 9., 12:16-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Az Ausztria Gyűjtemény a felújítás, költözés után 2007-ben

A debreceni Ausztria-gyűjteményt, Magyarország legfiatalabb osztrák könyvtárát 1993. október 20-án nyitotta meg ünnepélyes keretek között Erich Kussbach, az Osztrák Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának védőszárnyai alatt. A könyvtár ma a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának részét képezi, de kezdettől fogva önálló gyűjteménnyel és olvasóteremmel rendelkezik.
Az Ausztria-gyűjteményt az Osztrák Szövetségi Köztársaság Külügyminisztériumának Kultúrpolitikai Szekciója (Österreichisches Bundesministerium für auswrtige Angelegenheiten, Kulturpolitische Sektion) alapította, az Osztrák Irodalmi Társaság (Österreichische Gesellschaft für Literatur) együttműködésével. A debreceni osztrák könyvtár, a Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában alapított számos osztrák gyűjtemény egyikeként, azt tűzte ki célul, hogy az osztrák irodalom, tudomány, kultúra ill. az Ausztriával kapcsolatos mindennemű információ és a német nyelv terjesztőjévé váljon.
A gyűjtemény alapállományát 3500 ausztriai vonatkozású dokumentum képezte, amelyet évente az Osztrák Külügyminisztérium által finanszírozott ill. ajándékozott példányok (kb. 100-200 dokumentum) egészítenek ki. A Könyvtár elsősorban tudományos és oktatási célokat szolgál, állománya jelenleg 5500 könyvet számlál. Ezen belül a tudomány és a mindennapi élet csaknem minden területe képviselt, ámbár legnagyobb számban az osztrák szépirodalom és a hozzá kapcsolódó szakirodalom található meg. Azok az olvasók is gazdag anyagot találnak könyvtárunkban, akik Ausztria vagy csupán a német nyelv iránt érdeklődnek. A Könyvtárban magazinszerű és Ausztriát érintő mindennapi témákkal foglalkozó folyóiratok (pl. Die Bühne, Profil, News, Europische Rundschau, Illustrierte Neue Welt, Österreichische Musikzeitschrift, Lichtungen) és a hétvégi számokkal érkező újságok (Der Standard, Die Presse) is megtalálhatóak. A könyvtár kulturális misszióját szolgálják rendezvényei: a kiállítások, német nyelvű beszédversenyek, osztrák előadók meghívása. Könyvtárunk minden évben könyvtárlátogatásra várja a város középiskolás tanulóit, a gyűjtemény jövendő olvasóit. Az intézmény élvezi az Osztrák Kulturális Fórum és a gyűjteményt megalapozó Osztrák Külügyminisztérium támogatását, működését jelentősen segítik az Egyetemen dolgozó német anyanyelvű lektorok is.


Használata:
Az Ausztria-gyűjtemény szabadpolcos és kölcsönkönyvtár, anyaga az Egyetemi Könyvtár részeként a könyvtárközi kölcsönzés részét is képezi. A gyűjtemény teljes állománya a DEENK elektronikus katalógusában (OPAC) található meg, a dokumentumok helyét az Ausztria-gyűjtemény lelőhely és a helyrajzi szám előtt lévő OE betűjel mutatja. Könyvtárunkból kölcsönözhet minden olyan olvasó, aki a DEENK érvényes olvasójegyével rendelkezik. A könyvek minimum 20 napra kölcsönözhetőek és egyszer hosszabbíthatóak, kivételt képeznek a kéziköönyvek, szótárak és lexikonok. A napijeggyel rendelkező olvasók a Könyvtárat helyben olvasásra használhatják.


vissza az előző oldalra