Személyes eszközök

Szolgáltatási pont adatai

A DEENKWiki2 wikiből

Könyvtárnyilvántartó

Piros színű ÚJ! felirattal emeltük ki azokat az adatokat, melyek a Könyvtárnyilvántartóban elérhető, a korábbihoz képest új funkciók működéséhez szükségesek.

A szolgáltatási pontok a MOKKA-ODR adatbázisból indított könyvtárközi kölcsönzési kérések címzettjei.
Minden könyvtárhoz legalább egy szolgáltatási pont tartozik, de ha könyvtáron belül több önállóan működő könyvtárközi kölcsönzési részleg van, mindegyik számára külön szolgáltatási pontot kell létrehozni.
A szolgáltatásokkal kapcsolatos elérhetőségi adatokat, szolgáltatásokra vonatkozó tudnivalókat adhatjuk itt meg.

Alapadatok

-a szolgáltatási hely egyedi kódja, kötelező elem. Ha egy Könyvtárnak egyetlen szolgáltatási pontja van, megegyezik a Könyvtár kódjával.
-a könyvtárkódot minden esetben úgy kell beírni, hogy annak betű és szám eleme között se szóköz, se egyéb jel ne legyen; egyedül a "/" megengedett azokban az esetekben, amikor egy kódhoz tartozó allelőhelyeket veszünk fel, például tanszéki könyvtárak kódjainak esetében.
pl.:
D1, BCS1, B1, TFV1, D1/10
-új kód bevitelekor egyediség-ellenőrzés történik;
ha az egyediség-ellenőrzés nem enged bevinni egy kódot, ne próbálja úgy megkerülni a problémát, hogy szóközzel, kötőjellel próbál bevinni egy variánst. Forduljon segítségért az odrsegitseg@odrportal.hu címhez.


 • Név
a szolgáltatási hely hivatalos neve magyarul, kötelező elem
a MOKKA-ODR keresőben a szolgáltatási pont ezen a néven fog szerepelni
 • Angol név
a szolgáltatási hely hivatalos neve, angolul
 • Web
a szolgáltatási hely honlapjának webcíme
 • Névváltozatok
korábbi név, rövidített név, névváltozat, idegennyelvű név. Ha a szolgáltatási hely nevét átírjuk, ide beemelhetjük a korábbi névalakot is.

ODR

 • ODR e-mail
a könyvtárközi kölcsönzés e-mailcíme
a szolgáltatási pont erre az e-mailre várja a leveleket. A kérésnyilvántartó rendszerből is ide fognak majd a későbbiekben érkezni az értesítések, ez az e-mailcím jelenik meg a kérésekben is.
 • Ariel IP-cím
annak a gépnek az IP-címe, melyen az Ariel dokumentum-továbbító program fut
 • ÚJ! Saját olvasóitól fogad megkérendő olvasói kéréseket az ODR-felületen
a szolgáltatási hely fogad-e beiratkozott olvasóitól könyvtárközi megrendeléseket.
Ha be van jelölve, a regisztrált olvasó megadhatja a szolgáltatási pontot kérései ügyintéző könyvtáraként, vagyis hozzá is tud kérést indítani olyan dokumentumokra, melyeket szeretne ha megrendelnének számára más könyvtártól. Az ilyen kérés Új olvasói kérésként érkezik be a könyvtárhoz, a Kérésadminisztráció kezdőlapján a Szolgáltatási pont által indított kérések közé. A könyvtáros ezután lehasonlíthatja a kérést a MOKKA-ODR-ben, és az adott lelőhelyről meg is kérheti a dokumentumot (a már ismert módon a szolgáltató beállítása után A dokumentum a lelőhelyről megkérve státusz beállításával).
 • Fogad a könyvtáraktól üres űrlapos kéréseket
a könyvtár fogad-e más könyvtáraktól üres kérőlapos (a MOKKA-ODR-katalógusban nem megtalált dokumentumokra vonatkozó) kéréseket
Az üres űrlapos kérések szolgáltató könyvtárak listájában csak az a szolgáltatási pont fog megjelenni, amelyik ezt az értéket bepipálja és van legalább egy szolgáltató gyűjteménye.
 • ÚJ! E-mailes értesítést kér a könyvtárközi kérések státuszváltozásáról és a beérkező üzenetekről
ha be van jelölve, a szolgáltatási pont az ODR e-mail rovatban megadott e-mailcímre automatikusan levelet kap ha valamely kérésének státusza megváltozik a Kérésadminisztrációban, vagy ha üzenetet küldenek számára a felületen.
 • Postaköltség kezelésének módja:
pl. a könyvtár térítés ellenében küld csak eredetiben dokumentumot; a visszaküldés költségét kell fizetni; tájékoztató jellegű adat
 • Számlázási adatok
ezek az adatok kerülnek át a kérésnyilvántartó rendszerbe számlázási adatként.
-Adószám
-Számlázási név
-Számlázási cím
-Számlaszám
 • Szolgáltatások
a szolgáltatási pont megadhatja az által végzett dokumentumellátási alapszolgáltatásokat, azok árait és speciális feltételeit. Ezek az adatok megjelennek a MOKKA-ODR keresőben a szolgáltatási ponthoz tartozó példányok esetében és befolyásolhatják, milyen szolgáltatási opciók jelennek meg kérésfeladáskor a szolgáltatási ponthoz címzett kérésekben.
-helyben használható
-helyben kölcsönözhető
-könyvtárközi kölcsönzésben olvasói kölcsönzésre kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben olvasótermi használatra kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben egyedi elbírálás alapján kérhető
-fénymásolatban kérhető
-OCR nélküli digitális másolatban kérhető
-OCR-ezett digitális másolatban kérhető
-ÚJ! lelőhelykeresés (az OSZK által nyújtott szolgáltatás, az adott dokumentumra kérhető belföldi lelőhely megállapítása)
Figyelem! Ha a rovat ki van töltve, és akár csak egy szolgáltatás is meg van már adva, a rendszer ellenőrzi a rovat tartalmát, és a kérők csak az itt megadott szolgáltatási formá/k/ra fognak tudni kérést indítani (pl. ha nincs beállítva a "fénymásolatban kérhető" szolgáltatás, csak eredetiben történő kölcsönzést és digitális másolatszolgáltatást fognak tudni kérni a partnerek).

Elérhetőség

 • Elérhetőség:
Ország
Város
Utca, házszám
Irányítószám
Hosszúsági fok
Szélességi fok
Levelezési cím, Város
Levelezési cím, Utca, házszám
Levelezési cím, Irányítószám
Adminisztrációs email-cím
A szolgáltatási pont "általános", nem ODR-feladatokhoz rendelt e-mail címe.
Telefon
Fax

Partnerek -- ez a funkicó is még csak a tesztfelületen érhető el, a jelenlegi éles felületen nem működik, ne töltsék fel adatokkal!

 • ÚJ! Partnerek
A szolgáltatási hely mely más szolgáltatási helyeknek ad át és melyektől vesz át kéréseket, amiket az nem tud teljesíteni (jellemzően egy könyvtár szolgáltatási helyei egymás közt, vagy más megállapodás alapján), ill. melyek a "kedvenc könyvtárai", melyeket elsősorban igénybe szokott venni könyvtárközi kölcsönzés céljából (ezek példányai a keresés eredményeképp kapott találati listában elől szerepelnek majd)
Fontos alapelv, hogy a kérés gazdája továbbra is a kérő könyvtár!
Az első táblázatban megadhatjuk, hogy szolgáltatási pontunk mely szolgáltatási pont/oknak ad át nálunk nem, de az ő állományukból teljesíthető kéréseket. Ilyenkor a kiválasztott partner adatlapján megjelenünk mint olyan partner, melytől kérést vehet át.
A második táblázatban megadhatjuk, hogy szolgáltatási pontunk mely szolgáltatási pont/októl fogad náluk nem, de a mi állományunkból teljesíthető kéréseket. Ilyenkor a kiválasztott partner adatlapján megjelenünk mint olyan partner, melynek kérést adhat át.
A harmadik táblázatban megadhatjuk, hogy mely szolgáltatási pontok a "kedvenc könyvtáraink", melyeket elsősorban igénybe szoktunk venni könyvtárközi kölcsönzés céljából (ezek példányai a keresés eredményeképp kapott találati listában elől szerepelnek majd) (későbbi verzióban bevezetendő funkció)
 • Gyűjtemény hozzáadása: ha még nincs gyűjtemény, a szolgáltatási hely adatait átemelve hozza létre azt, ha már van, üres űrlapot kínál fel