Személyes eszközök

Példánytár

A DEENKWiki2 wikiből

Országos Dokumentumellátási Rendszer

A MOKKA—ODR adatbázisban jelenleg a példányinformációknak két típusával találkozhatunk:

  • „Valószínűsíthető példányok"
a MOKKÁ-ba küldött egyszerű lelőhelyadatok kiegészítve a könyvtáradatbázisból kiolvasható szolgáltatási pont és gyűjteményi jellemzőkkel. Ezek valójában gyűjteményi szintű információk, egyes konkrét példányokra kevésbé pontosak, inkább tájékoztató jellegűek.
Valószínű példányok a gyűjteményeknél megadott szolgáltatási információkkal vagy annak hiányában a megfelelő szolgáltatási pont alá sorolt egyszerű lelőhelyként.
A "valószínűsíthető" példányok a MOKKA bibliográfiai rekordokban lévő 850 $b almező alapján keletkeznek automatikusan azon lelőhelyek esetében, amelyekről még nincs a rekordhoz igazi példány.
Minden lelőhelyhez egy valószínűsíthető példány keletkezik.
A MOKKA rekord 850 $b almezője a lelőhelyet nem tartalmazó beérkező rekordok esetében automatikusan megismétli a 850 $a almezőben lévő feltöltő katalógus kódot. A lelőhelyeket is tartalmazó rekordok esetében a helyi lelőhelyek kerülnek a 850 $b almezőbe. A helyi bibliográfiai rekord ismételt felküldésekor a $b almezők is aktualizálódnak a MOKKA rekord megfelelő 850 mezőjében (850 $x-ben tárolt helyi bibid alapján). Így a valószínűsíthető példányok is karban tarthatóak.
  • Tényleges példányok:
a bibliográfiai rekordokkal MOKKÁ-ba küldött részletes példányadatok, amelyek már a konkrét példányra vonatkoznak.
A tényleges példány helyrajzi számmal, a példánycsoportra megadott szolgáltatási információkkal, példányblokkokkal lehet ellátva.


Tényleges példányok akkor keletkeznek, ha a helyi katalógusból részletes példányinformációk érkeznek a MOKKA-ODR-be.
Ha egy lelőhelyhez tényleges példány érkezik, a lelőhely korábbi "valószínűsíthető" példánya törlődik és helyébe a tényleges példányok kerülnek.
A tényleges példányok módosítása a helyi példány ismételt felküldésével történhet.
Tényleges példányok törlése "törölt" státuszú példányrekord felküldésével történhet.
A kétféle állományadat adatbázisba kerüléséről lásd bővebben: Példányadatok feltöltése
  • NPA állományinformációk
az NPA bibliográfiai leírásaihoz rendelt állományinformációk átkerültek a MOKKA-ODR adatbázisba. A példányadatokhoz hasonlóan megjeleníthetőek és kéréseket indíthatunk az egyes szolgáltatóihoz.
Folyóiratok lelőhelyei az NPA állományadatainak megjelenítésével.