Személyes eszközök

Olvasói kérések

A DEENKWiki2 wikiből


Országos Dokumentumellátási Rendszer

Az olvasói funkciók elindításával megnyílik az ODR felületen a lehetőség arra, hogy a végfelhasználó olvasó interneten keresztül könyvtárközi megrendelést tudjon kezdeményezni annál a könyvtárnál, melynek beiratkozott olvasója és mely ezt a szolgáltatást nyújtani szeretné. Az olvasói kérésindítás tehát nem azt jelenti, hogy az olvasó közvetlenül a szolgáltatótól elkéri a számára szükséges dokumentumot, a megkérés továbbra is a kérő könyvtár közvetítésével történik.

A saját olvasóitól az ODR-felületen kérést fogadó könyvtárak számára a beérkező igények a korábban már megismert Kérésadminisztrációs felületen futnak be, a kérést közvetíteni tudják az ODR-en belüli szolgáltatóhoz, illetve a rendszeren kívülre indított kérések folyamatát is tudják egyoldalúan adminisztrálni.

Bővebben az olvasói kérések szolgáltatóhoz történő továbbításáról.

- - - - - - - - -

Kérésindítás csak azon már regisztrált felhasználók számára lehetséges, akiknek ügyintéző könyvtára vállalta és bejelölte a felületen olvasói kérések fogadását.

Fontos, hogy ha könyvtárunk szeretne az ODR felületén keresztül olvasóitól kéréseket fogadni saját beiratkozott olvasóitól (mely kéréseket aztán a felületen továbbít a szolgáltatókhoz), ezt az opciót ('Saját olvasóitól fogad megkérendő olvasói kéréseket az ODR-felületen') előbb jelöljük be a Könyvtárnyilvántartóban a Szolgáltatási hely adatlapjának ODR fülén!


Olvasói kérések fogadásának beállítása az ODR-felületen

Csak az így megjelölt szolgáltatási helyet fogja tudni az olvasó felvenni Ügyintéző könyvtáraként regisztrációkor.

Ha be van állítva a kérésfogadási opció és még nem regisztrált olvasónk, kérjük meg, hogy tegye meg ezt az Olvasóknak menüpont Regisztráció (olvasói) almenüpontjában! A regisztráció részletes leírását a Súgó (olvasóknak) Regisztráció menüpontjában találja.


Kérésindítás leírása

Ha tudja, hogy kérést fog indítani, nem csak tájékozódik az adatbázisban, javasoljuk, hogy még a keresés megkezdése előtt jelentkezzen be a felületen. Így elkerülhető, hogy a már lekeresett dokumentumot újra le kelljen keresnie bejelentkezés után.

Jelentkezzen be az ODR portálra az alábbiak szerint!

Bejelentkezés

Az oldal jobb felső sarkában lévő Bejelentkezés gombra kattintva megjelenő Központi beléptető kapun válassza az Olvasói belépést, majd kattintson az OK gombra!

Olvasói belépés az ODR-felületen

Azt, hogy rendben bejelentkezett a felületre, onnan is láthatja, hogy a kezdeti Bejelentkezés helyett a Kijelentkezés felirat, valamint a felhasználóneve jelenik meg az oldal jobb felső sarkában.

Bejelentkezés rendben


Kérjük, hogy ha bármilyen kérdése vagy problémája merülne fel a felülettel kapcsolatban, keresse meg ügyintéző könyvtárosát vagy jelezze azt az odrsegitseg@odrportal.hu címen!


FIGYELEM! Amennyiben nem adta meg a regisztráció során, hogy mely könyvtár(ak)ba van beiratkozva, mi lehet az ügyintéző könyvtára, erre az alábbi felirat figyelmezteti a kérés kezdeményezésekor. Ez esetben a feliratban lévő linket követve Profiljában adhatja meg ez(eke)t az Egyéb adatok fülön a Könyvtár és olvasójegyszám hozzáadása résznél. A kérés indítását csak ezután kezdheti meg.

Amíg nincs megadva ügyintéző könyvtár a profilban, nem indítható kérés!

Hasonlóképp, ha a regisztráció során nem jelölte be, hogy Hozzájárul, hogy adatait az ODR kéréskezelés és számlázási műveletek céljára közvetlenül az adatbázisból felhasználhassa, erre az alábbi felirat figyelmezteti a kérés kezdeményezésekor. A feliratban lévő linkre kattintva megadhatja az engedélyt az adatkezelésre, ezután kérést is indíthat.

Amíg nem járul hozzá adatainak felhasználásához a kéréskezelésben, nem indítható kérés!

Az ODR felületén jelenleg kétféle módon lehet olvasói kérést indítani: a MOKKA-ODR katalógusban keresés után, illetve ha ott nem találta meg amit szeretne megkérni, ún. Üres űrlapos kérést tölthet ki, melyben kézzel kell megadnia a szükséges dokumentum adatait. Az alábbiakban olvashat a kérésfeladás menetéről és a felület ehhez kapcsolódó funkcióiról.

Tartalomjegyzék

Ha megtalálta a kérendő dokumentumot, azaz a keresett könyvet, tanulmányt tartalmazó kötetet, illetve a cikket tartalmazó folyóiratot a MOKKA-ODR katalógusban

A MOKKA-ODR katalógus több millió dokumentum, azaz könyv, kotta, elektronikus dokumentum, térkép, folyóirat stb. leírását tartalmazza. Az Egyszerű keresés, Összetett keresés, CCL (parancsnyelvi) keresés vagy a Böngészés segítségével megtalált dokumentum leírását a Találati listában a Megnéz oszlopban található Teljes méret ikonra kattintva jelenítheti meg.

Találat megjelenítése

A megjelenő leírás fölött látható ODR kérés gombra kattintva kezdeményezheti a kérés indítását. Kérjük, figyelmesen válassza a ki a megkérendő tételt, ügyelve a megfelelő kiadásra, egyéb fontos részletekre!

Kérésindítás a MOKKA-ODR katalógusban megtalált tételre

Önnek tehát nem kell megadnia, hogy melyik könyvtárból kérje meg könyvtárosa a dokumentumot, de ha ehhez mégis ragaszkodna (pl. mert előre egyeztette azt a szolgáltatóval), a kéréshez fűzött üzenetben ezt leírhatja.

Az ODR kérés gomb megnyomása után megjelenik a kérést részletező űrlap, melybe már átemelődtek a dokumentum legfontosabb adatai: a szerző(k), cím, megjelenési adatok, azonosítók. A kérésben kiegészítheti az adatokat (pl. feltüntetheti, hogy egy könyv mely tanulmányáról, milyen oldalakról, vagy egy folyóirat mely évi melyik számából, hányadik oldalakról kér másolatot), megadhatja a teljesítés módját, feltételeit.

A kérés részletes adatai

Ha úgy látja, hogy nem a megfelelő tételt emelte át megkérésre, a böngésző Vissza gombjával visszajuthat a leíráshoz és a Találatok listájához, hogy új tételt válasszon.

Ha a megfelelő tételt választotta, kérjük, egészítse ki a megrendelés adatait! A kérés bal paneljában a Bibliográfiai adatokat találja és a teljesítés feltételeit, módját adhatja meg.

Az ügyintéző könyvtár megadása, valamint a piros csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

 • A Válasszon ügyintéző könyvtárat! felirat melletti kék színű toll ikonra kattintva adhatja meg, hogy az Ön által a regisztrációkor megadott mely ügyintéző könyvtára intézze a megkérést, hol szeretné használni vagy átvenni a megrendelt dokumentumot. A felugró kisebb ablakban a regisztrációkor megadott könyvtárak fognak megjelenni, a megfelelő nevére kattintva lehet azt beemelni a kérésbe.
Ügyintéző könyvtár választása


 • A dokumentum szerzője, címe és egyéb adatai (megjelenési adatok, azonosítók) átemelődtek a katalógusból, azonban ha csak könyvrészletre vagy egy folyóiratcikk másolatára van szüksége, a Dokumentum cím melletti kék toll ikonra kattintva adhatja meg a tanulmány/cikk adatait, illetve ha az átemelt adatokat ellenőrizni szeretné, szintén itt teheti ezt meg. Az esetleges adatbevitelt a Felvitel gombra kattintva végezhetjük el.
Kérés adatainak kiegészítése
 • Válasszuk ki a megrendelt szolgáltatást! Ez lehet Eredeti (ha pl. egy könyvet szeretnénk átkérni), Digitális ha digitális másolatot kérünk, vagy Másolat ha hagyományos fénymásolatot kérünk egy dokumentumból.
 • Nem kötelező, de megadhatjuk a maximális költséget, melyet a kérés teljesítésével kapcsolatban vállalunk, illetve a kérés teljesítésének határidejét (amely időpont előtt és után már nem aktuális a kérésünk). Utóbbi esetében érdemes figyelembe venni, hogy egy belföldi kérés átlagos teljesítési ideje kb. egy-két hét, egy külföldi kérésé pedig 1 hónap is lehet!
 • Beállíthatjuk ha a kérés teljesítésére szolgáltató belföldi lelőhely híján Külföldről is igény tartunk (vállalva az ezzel járó extra költségeket). Ha csak a leírásban szereplő kiadás felel meg igényeinknek, jelöljük be a Csak ezt a kiadást opciót! Az Előjegyzés-t bepipálva tudjuk jelezni, hogy ha jelenleg épp nem hozzáférhető a keresett dokumentum, előjegyzéssel is igényt tartunk rá (az esetleg megadott teljesítési határidőn belül).
 • Az Üzenet rovatban a kérést ügyintéző könyvtárunkban kezelő könyvtárosnak írhatjuk le a kéréssel kapcsolatos megjegyzéseinket (pl. ha megbeszélte előre egy szolgáltató könyvtárral, hogy egy adott dokumentumot tőlük fognak tudni elkérni, vagy ha telefonon kér értesítést mert e-mailen nem lesz elérhető).
 • A kérőlap jobb paneljában a regisztrációkor megadott olvasói adatait látja, valamint itt adhatja meg ha saját vagy cége/tanszéke/intézménye nevére szóló számla kiállítására tart igényt. Ha nem jelöli ezt ezen a ponton, a könyvtár (vagy fenntartója) nevére kerül számla kiállításra fizetésköteles szolgáltatás esetében.
Ha bepipálja Az olvasónak szüksége van-e saját számlára? melletti négyzetet, a felület felkínálja a regisztrációkor megadott számlázási adatokat. A Választás gombra kattintva jelennek meg a kiválasztható számlázási adatok, melyek közül a megfelelőt a Kiválaszt gombbal emelheti be a kérésbe.
Számlázási adatok kiválasztása
 • Miután minden szükséges rovatot kitöltött, a Mentés gombbal rögzítheti kérését. Ezután a képernyőn megjelenik a kérés visszaigazolása immár az ügyintéző könyvtárnál kapott sorszámmal ellátva.
Mentett kérés

FIGYELEM! Mentés után a kérés már nem módosítható, nem törölhető! Ha közlendője van a kéréssel kapcsolatban, bármikor fűzhet hozzá üzenetet amennyiben előhívja a kérést a Kéréseim menüpontban, vagy a Kéréseim menüpont Kezdőlapján e-mailt küldhet könyvtárosának.

 • Kérése teljesülésének követéséről lentebb olvashat.

Ha nem találta meg a kérendő dokumentumot a MOKKA-ODR katalógusban

Előfordulhat, hogy a MOKKA-ODR katalógusban nem találja meg a szükséges dokumentumot. Természetesen ilyen dokumentum megkérésére is megvan a lehetőség: az ún. Üres űrlapos kérésben kézzel megadhatja, vagy a kérésbe más forrásból bemásolhatja a szükséges adatokat.

Új üres űrlapos kérés indításához lépjen be az Olvasóknak menüpont Kéréseim menüpontjába!

Olvasóknak menüpont Kéréseim menüpontja

A megjelenő Kezdőlapon találja az Üres űrlapos kérés indítására szolgáló gombot.

Új üres űrlapos kérés indítása a Kéréseim menüpont kezdőlapján

Az ilyen kérés indítása abban különbözik a fentebb leírt, MOKKA-ODR-ben megtalált dokumentum megkérésétől, hogy itt a kérőnek kell megadnia a megkérendő dokumentum adatait is.

Új üres űrlapos kérés

Az ügyintéző könyvtár megadása, valamint a piros csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

 • A Válasszon ügyintéző könyvtárat! felirat melletti kék színű toll ikonra kattintva adhatja meg, hogy az Ön által a regisztrációkor megadott mely ügyintéző könyvtára intézze a megkérést, hol szeretné használni vagy átvenni a megrendelt dokumentumot. A felugró kisebb ablakban a regisztrációkor megadott könyvtárak fognak megjelenni, a megfelelő nevére kattintva lehet azt beemelni a kérésbe.
Ügyintéző könyvtár választása
 • Kötelező megadni a dokumentum szerzőjét/szerzőit valamint címét. Egyéb adatokat (megjelenés, azonosítók) illetve ha csak könyvrészletre vagy egy folyóiratból egy cikk másolatára van szükség, ezek adatait a Dokumentum cím melletti kék toll ikonra kattintva adhatja meg. Az adatbevitelt a Felvitel gombra kattintva végezhetjük el.
Üres űrlapos kérés adatainak kiegészítése
 • Válasszuk ki a megrendelt szolgáltatást! Ez lehet Eredeti (ha pl. egy könyvet szeretnénk átkérni), Digitális ha digitális másolatot kérünk, vagy Másolat ha hagyományos fénymásolatot kérünk egy dokumentumból.
 • Nem kötelező, de megadhatjuk a maximális költséget, melyet a kérés teljesítésével kapcsolatban vállalunk, illetve a kérés teljesítésének határidejét (amely időpont előtt és után már nem aktuális a kérésünk). Utóbbi esetében érdemes figyelembe venni, hogy egy belföldi kérés átlagos teljesítési ideje kb. egy-két hét, egy külföldi kérésé pedig 1 hónap is lehet!
 • Beállíthatjuk ha a kérés teljesítésére szolgáltató belföldi lelőhely híján Külföldről is igény tartunk (vállalva az ezzel járó extra költségeket). Ha csak a leírásban szereplő kiadás felel meg igényeinknek, jelöljük be a Csak ezt a kiadást opciót! Az Előjegyzés-t bepipálva tudjuk jelezni, hogy ha jelenleg épp nem hozzáférhető a keresett dokumentum, előjegyzéssel is igényt tartunk rá (az esetleg megadott teljesítési határidőn belül).
 • Az Üzenet rovatban a kérést ügyintéző könyvtárunkban kezelő könyvtárosnak írhatjuk le a kéréssel kapcsolatos megjegyzéseinket (pl. ha megbeszélte előre egy szolgáltató könyvtárral, hogy egy adott dokumentumot tőlük fognak tudni elkérni, vagy ha telefonon kér értesítést mert e-mailen nem lesz elérhető).
 • A kérőlap jobb paneljában a regisztrációkor megadott olvasói adatait látja, valamint itt adhatja meg ha saját vagy cége/tanszéke/intézménye nevére szóló számla kiállítására tart igényt. Ha nem jelöli ezt ezen a ponton, a könyvtár (vagy fenntartója) nevére kerül számla kiállításra fizetésköteles szolgáltatás esetében.
Ha bepipálja Az olvasónak szüksége van-e saját számlára? melletti négyzetet, a felület felkínálja a regisztrációkor megadott számlázási adatokat. A Választás gombra kattintva jelennek meg a kiválasztható számlázási adatok, melyek közül a megfelelőt a Kiválaszt gombbal emelheti be a kérésbe.
Számlázási adatok kiválasztása
 • Miután minden szükséges rovatot kitöltött, a Mentés gombbal rögzítheti kérését. Ezután a képernyőn megjelenik a kérés visszaigazolása immár az ügyintéző könyvtárnál kapott sorszámmal ellátva.
Mentett kérés

FIGYELEM! Mentés után a kérés már nem módosítható, nem törölhető! Ha közlendője van a kéréssel kapcsolatban, bármikor fűzhet hozzá üzenetet amennyiben előhívja a kérést a Kéréseim menüpontban, vagy a Kéréseim menüpont Kezdőlapján e-mailt küldhet könyvtárosának.

 • Az olvasói kérések teljesülésének követéséről lentebb olvashat.

Hogyan lehet egy kérés teljesülését követni?

Bármikor beléphet az ODR portálra és az Olvasóknak menüpont Kéréseim menüpontjában a Kezdőlapon áttekintheti aktuális kérései státuszát.

Amennyiben az elküldött kérés státusza Helyi állományból teljesítve, abban az esetben az ügyintéző könyvtára állományában vagy az interneten ingyenesen hozzáférhető/megtalálható a kért dokumentum. Erről bővebb információt az ügyintéző könyvtárától kaphat.

Kéréseim menüpont Kezdőlapja

Státusz és Ügyintéző könyvtár szerinti csoportosításban jelennek meg itt a kérések, egy-egy konkrét kérésre annak ODR kérésazonosítója, illetve a kért dokumentum szerzője és címe szerint is rákereshet a Keresés rovatban.

A keresés eredményeképpen kapott Találatok listájában az egyes kéréseknél a Részletek gomb megnyomásával hívhatók be az adott kérés részletei.

Keresés találata

Ezen kívül automatikus értesítést kap regisztrációkor megadott e-mailcímére kérése állapotának változásairól, pl. ha ügyintéző könyvtára megkérte azt a lelőhelyről vagy ha megérkezett a kért dokumentum.

E-mailes értesítést küld a rendszer akkor is ha kérésével kapcsolatban a felületen üzenete érkezett. Ezeket az üzeneteket az e-mailben is olvashatja, valamint a Kéréseim menüpont Kezdőlapján, annak tetején megjelenő piros sávban kiemelve találja meg.

Olvasatlan üzenet megtekintése

Előhívhatja a sávból az olvasatlan üzeneteit (listában megjelenítve, majd a lista egyes elemeire kattintva megnyílik az üzenetet tartalmazó kérés), illetve az ilyen üzenete(ke)t tartalmazó kérés(eke)t. A kérésben az Üzenetek panelben lévő kék tollra kattintva hívhatjuk elő az üzenet szövegét.

Beérkezett üzenet megtekintése

Hogyan léphet kapcsolatba a felületen ügyintéző könyvtárával?

Egy adott kéréssel kapcsolatban magában a kérésben írhat, illetve beérkezett üzenetre a kérésben válaszolhat is könyvtárosának Új üzenet indításával.

Új üzenet küldése a kérésből

Ha pedig nem egy konkrét kéréssel kapcsolatban van közlendője, e-mailt küldhet a felületről az ügyintéző könyvtárába könyvtárosának az Olvasóknak menüpontban a Kéréseim-en belül a Kezdőlap jobb alsó részében az E-mail a könyvtárosnak blokkban.

E-mail a könyvtárosnak blokk a Kezdőlap jobb alsó sarkában
Címzett könyvtár kiválasztása
E-mail elküldése a könyvtárosnak

Kérjük, hogy ha bármilyen kérdése vagy problémája merülne fel a felülettel kapcsolatban, jelezze azt az odrsegitseg@odrportal.hu címen!