Személyes eszközök

Könyvtárnyilvántartó-felület

A DEENKWiki2 wikiből

Könyvtárnyilvántartó

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a Könyvtárnyilvántartóról

A könyvtárak maguk tartják karban adataikat a Könyvtárnyilvántartóban, így a megjelenített adatokért is ők felelősek!

A Könyvtárnyilvántartó strukturált felépítésű, tehát könyvtár - szolgáltatási hely - gyűjtemény szinteket különböztet meg. (A Típus oszlopnál láthatóak ezek a szintek) Módosításoknál ezeket figyelembe kell venni.

 • Bejelentkeztem a http://www.odrportal.hu felületen, de nem látok változást; továbbra is a MOKKA-ODR kereső jelenik meg a nyitóoldalon. Hogyan tovább?
Belépés után a Bejelentkezés felirat az oldal jobb felső sarkában átváltozik Kijelentkezés-re, mellette zárójelben kiírva látjuk a bejelentkezett felhasználónevét. A portál szolgáltatásai a Könyvtárosoknak menüpontban érhetők el.
 • Hogy találom meg könyvtáramat az adataink javításához?
A könyvtárak adatait a Könyvtárnyilvántartó tartalmazza. A felületen bárki kereshet, egy könyvtár adatait azonban csak a könyvtár megfelelő jogosultsággal rendelkező regisztrált felhasználója módosíthatja bejelentkezés után. A gyors munkát segítendő, bejelentkezés után, mindenkinek a saját könyvtára és annak szolgáltatási pontja/i jelennek meg a Kezdőlapon. Egy gyűjtemény a megfelelő szolgáltatási pont neve előtti kis háromszögre kattintva hívható elő, majd kattintással szerkeszthető, vagy a szolgáltatási pont nevére kattintva is meg fog jelenni a részletes adatokat is mutató felületrészen.
 • Hogyan tudom a számlázási adataimat megadni?
A Könyvtárnyilvántartón belül a Saját könyvtárnál kikeressük a Típus oszlopban Szolgáltatási helyet, majd a sorára kattintva az ODR fülnél kell az adatokat beírni (Számlázási név, cím, számlaszám és adószám) és elmenteni. Kitöltés után ezek az adatok automatikusan beemelődnek könyvtárközi kérésekhez.
Fontos tudni, hogy a nyilvántartós bevitel előtti rendszerben szerelő kéréseikhez külön kell ezeket az adatokat bevinni, mert az automatikus beemelés csak az új kérésekre vonatkozik. Tehát van egy átmeneti időszak.
Ha 1-1 kérés során a kérő saját névére, cég nevére stb. szeretné a számlát, akkor a Kérésadminisztrációban a konkrét kérésnél a beemelt adatokat át lehet írni a Számlázási adatok résznél majd elmenteni.
A számlázási adatok legyenek mindig aktuálisak!
 • Ha problémám, észrevételem van hol tudok segítséget kérni?
Az ODR-rel kapcsolatos észrevételeket, a felület működésével kapcsolatos esetleges problémákat továbbra is az odrsegitseg@odrportal.hu email címre várjuk.
 • Hogyan tudom a könyvtárköziben használt email címemet (amire könyvtárközi értesítést kapok) módosítani?
A könyvtár szolgáltatási helyénél az ODR fülre kattintva az ODR Email módosításával : Ez fog megjelenni a kéréseknél a könyvtár adatainál, erre érkeznek az értesítések.
 • Mi a különbség az adminisztrációs email és az ODR email között a felületen?
Az adminisztrációs email a könyvtár vagy szolgáltatási hely általános email-es elérhetősége, amely nem minden esetben egyezik meg az ODR emaillel, amely a könyvtárköziben használt email cím.
 • Mikor kell regisztrációs lapot küldeni?
Ha könyvtáruk még nem regisztrált de már rendelkeznek OSZK kóddal, másnéven könyvtárkóddal. Amennyiben bizonytalan a regisztráció ténye az odrsegitseg@odrportal.hu email címen (feltüntetve a könyvtár azonosító adatait) lehet érdeklődni.
 • Kell-e regisztrációs lapot küldeni ha már regisztráltunk, de változott valami könyvtári adat (pl: könyvtár neve, elérhetősége) vagy felhasználó?
Ebben az esetben nem szükséges újra elküldeni a megváltozott adatokkal kitöltött regisztrációs lapot, elegendő, ha jelzik az odrsegitseg@odrportal.hu email címen, illetve a könyvtári főadminisztrátori jogosultsággal rendelkező felhasználó minden módosítást megtehet a saját könyvtári adataiban.
 • Ha megváltozott a könyvtár neve, hogyan tudom átírni?
A Könyvtárnyilvántartóban az adatokat csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező személy módosíthatja. A saját könyvtárunk lekeresése után a táblázatnál a felül megjelenő táblázatnál a Típus oszlopot figyelve a könyvtár sorára kattintunk és miután lentebb betöltődött az Alapadatok fülnél a Könyvtár nevénél átírjuk az új könyvtárnevet. Amennyiben a könyvtárnak egy szolgáltatási pontja és gyűjteménye van akkor a Típus oszlopot figyelve és a megfelelő sorokra kattintva átírjuk az új nevet a szolgáltatási helynél és a gyűjteménynél is. Ha egy könyvtárnak több szolgáltatási pontja is van, abban az esetben a saját megegyezésünk szerint módosítunk.
 • Hogyan tudok új felhasználót felvenni illetve korábban felvett felhasználót törölni?
Amennyiben rendelkezünk ODR könyvtári főadminisztrátori jogosultsággal lehetőségünk van az új felhasználó felvételére, illetve a törlésre. Ehhez a könyvtárunkat lekeresve, a Típus oszlopot figyelve vagy a könyvtár vagy a szolgáltatási hely sorára kattintva majd a Felhasználó fület választva tehetjük meg. (Előbb az új felhasználót vegyük fel és csak utána töröljük a régit.)
 • Felhasználó felvétele: A Hozzáadás gomb segítségével történik, ezt követően egy űrlap jelenik meg ahol az új felhasználó adatait írjuk be, fontos hogy itt kapja meg a leendő belépési adatait valamint a jogosultságait. (Minden esetben jelölnünk kell hogy mely szolgáltatási helyhez tartozik az adott személy, lehet több szolgáltatási hely is a könyvtárhoz rendelve, ha csak egy van akkor azt jelöljük). Amennyiben minden adatot kitöltöttünk kattintsunk a MENTÉS gombra.
 • Felhasználó törlése: A Felhasználók fülnél bejön a felhasználó vagy felhasználók listája, akinek a könyvtárhoz valamilyen szintű jogosultsága van, a megfelelő felhasználóra kattintunk majd (akit törölni akarunk) az Eltávolít gombra, ezzel töröltük a felhasználót a Könyvtárnyilvántartóból, a továbbiakban nincs joga a belépéshez.
 • Hogyan tudom beállítani, ha valamilyen ok miatt a könyvtár nem fogadja a kéréseket és nem szolgáltatna? (pl: nyári illetve téli zárás)
1. Belépés az ODR-be, majd a Könyvtárosoknak menü Könyvtárnyilvántartó menüpontjára kattintva a felső részen látható a Saját könyvtár, arra kattintsunk.
A könyvtárnyilvántartóban van egy struktúra minden egyes könyvtárnál kialakítva:
Könyvtár - szolgáltatási hely - gyűjtemény
2. Bejönnek a saját könyvtári adatok. Felül egy táblázat látható, itt a megfelelő szolgáltatási helyre kell kattintani (Típus megnevezésű oszlopnál látható, hogy mi könyvtár és mi szolgáltatási hely) és megvárni míg a táblázat alatt megjelenik. (Onnan tudjuk, hogy jó helyen vagyunk, ha látjuk könyvtár kódot, alatta a szolgáltatási hely nevét, alatta a típusát: szolgáltatási hely)
3. A betöltődött adatoknál először az Alapadatokat látjuk, erről át kell kattintani az ODR fülre. Itt található 3 választó (pipálási) lehetőség, ezek közül a 2.-nál vegyük ki a pipát: Fogad a könyvtáraktól üres űrlapos kéréseket (Ha használjuk az ODR olvasói kérésfogadását, akkor az elsőnél is ki lehet venni a pipát), majd MENTÉS!
Ha ez megvan:
4. Újra fent nézzük a táblázatot, valószínű hogy a Típusnál jelenleg nem látszik a gyűjtemény szint, ez akkor lesz látható, ha az OSZK kód oszlopnál lévő kis háromszöget lenyitjuk a megfelelő szolgáltatási hely soránál, így megjelennek a gyűjtemények.
5. A gyűjteményre rákattintva alul szintén betöltődnek az Alapadatok, majd át kell kattintani az ODR fülre itt is. Itt található a "Szolgáltat" beállítására szolgáló választó (pipálási) rész , ha kivesszük a pipát így beállítottuk, hogy nem szolgáltatunk majd Mentés!
(Ha több gyűjtemény van, akkor az utolsó pontot ismételjük.)
Ha sikerült mindent beállítani, akkor a katalógusból nem engedi a példánynál, hogy tőlünk kérjék meg a kérő könyvtárak.
Amikor a zárás véget ér és újra szolgáltat a könyvtár a fent említett beállításokat vissza kell állítani.


A Kezdőlapon a Saját könyvtár alatti Keresés rovatban kereshetünk a könyvtár neve, címadatai, illetve a könyvtár, szolgáltatási pont, és gyűjtemény OSZK-kódja szerint, valamint külön rovatban a lelőhely kódja szerint. A keresés szűkíthető megyére, szintre, státuszra, tagságra, könyvtártípusra és a könyvtárak által nyújtott szolgáltatásokra, akár megadott időhatárokon belülre is. A keresőmezőkben az első karakterek leütése után a rendszer felkínálja a benne szereplő lehetséges találatokat. Ezek közül a keresett eleme/ke/t kiválasztva a Keresés gombra kattintva indul el a keresés. Fontos, hogy új keresés indítása előtt a Töröl gombbal távolítsuk el a korábbi keresési feltételeket.