Személyes eszközök

Könyvtáradatok ellenőrzése lépésről lépésre az új felületen

A DEENKWiki2 wikiből

Országos Dokumentumellátási Rendszer

Könyvtárnyilvántartó

Könyvtárnyilvántartó-felület

A megújult felületű könyvtárnyilvántartó megőrizte korábbi hierarchikus szerkezetét, azonban az egyes szintek közti navigálás áttekinthetőbbé vált. Saját adataink belépés után rögtön a kezdőlapon szerkeszthetőek, a keresési szempontok köre is bővült.

Piros színű ÚJ! felirattal emeltük ki azokat az adatokat, melyek a régi Könyvtárnyilvántartóban még nem szerepeltek.

Az alábbiakban azt foglaljuk össze, hogy a rendszer használatba vétele előtt milyen ellenőrzéseket érdemes elvégezni a szolgáltató könyvtáraknak illetve a csak kérő könyvtáraknak adataikon, és hogyan tudják azokat karbantartani.


Fontos! Az új könyvtáradatbázis létrehozásakor minden, a régi ODR-ben lévő adatot áttöltöttünk és konvertáltunk. Így minden korábban regisztrált könyvtár már rendelkezik a rendszer használatához szükséges könyvtár, szolgáltatási pont, gyűjtemény és lelőhely adatlappal, tehát a fő tennivaló ezeknek az adatoknak esetleges kiegészítése, módosítása.
FIGYELEM! Ha már korábban regisztrált, és mégsem találja meg adatait, emiatt nem tudja módosítani pl. az intézmény nevét, ne kíséreljen meg semmiképp új könyvtárat/szolgáltatási pontot létrehozni! Forduljon segítségért az odrsegitseg@odrportal.hu címhez.

Tartalomjegyzék

Belépés, keresés, megjelenítés

1. Írja be böngészőjébe a http://www.odrportal.hu címet!
Kattintson az oldal jobb felső sarkában lévő Bejelentkezés linkre!
Bejelentkezés
2. A megjelenő szerepkörválasztó oldalon válassza a Könyvtáros bejelentkezést, majd kattintson a Select gombra!
Szerepkör kiválasztása
3. Lépjen be a portál felületére a régi ODR-ben is használt felhasználónevével és jelszavával!
Sikeres bejelentkezés után megjelenik a felhasználói név a portál jobb felső sarkában a Kijelentkezés felirat mellett
Indítsa el a könyvtárnyilvántartó felületét a "Könyvtárnyilvántartó" menüpontban! Itt tarthatja karban saját könyvtári adatait és találja meg más könyvtárak elérhetőségi adatait
Sikeres bejelentkezés
Ha a bejelentkezés nem sikerül, írjon az odrsegitseg@odrportal.hu címre.
4. A Könyvtárnyilvántartó kezdőlapján elkezdheti saját adatainak szerkesztését.
A könyvtárnyilvántartó új kezdőlapjának felső részében a fekete hátterű belső menüsor alatt saját könyvtárát és a hozzá tartozó szolgáltatási pontot/pontok listáját láthatja, az alsó részben pedig a keresési lehetőségeket tartalmazó panel jelenik meg.
A könyvtári és szolgáltatási ponthoz tartozó tartozó adatlapokat közvetlenül a megtekinteni kívánt egység nevére kattintva érheti el.
A Könyvtárnyilvántartó kezdőlapja
5. A kattintás után megjelenő oldalon a kiválasztott egységhez tartozó könyvtári és szolgáltatási pont szint/ek felsorolását láthatja.
Ezen a felületen az egyes szintek megkülönböztetését a típus megnevezése segíti.
Az így kapott részletes megjelenítésben egy adott szolgáltatási pont neve előtti háromszögre kattintva a már megszokott módon lenyitható az alá tartozó gyűjtemény/gyűjteménylista is.
A jobbra mutató háromszög-nyílra kattintva az alatta lévő szint lenyílik.
6. Jelenítsük meg a könyvtárrekord különböző szintjeihez tartozó adatokat!
A megjeleníteni kívánt szint sorára rákattintva az oldal alján jelenik meg a szinthez tartozó adatlap, amelyen az adatok legtöbbször több oldalon oszlanak meg (az adatlap tetején lévő "fülekre" kattintva hívhatjuk elő a hozzájuk tartozó adatokat).
A D1 szolgáltatási pont sorára kattintva megjelenítettük annak adatlapját, a képen megkattintott ODR fülön lehet pl. bevinni a számlázási adatokat, melyek így a szolgáltatási pont által feladott minden kérésbe automatikusan beemelődnek.
A D1 szolgáltatási pont előtti háromszögre kattintva lenyitottuk a hozzá tartozó gyűjtemények listáját, az egyik gyűjtemény sorára kattintva előhívtuk annak adatlapját, majd az ODR fülön beállítottuk, hogy a gyűjtemény szolgáltat.
Az adatok keresését, megjelenítését mindenki eléri, az adatok módosítása csak megfelelő jogosultsággal végezhető. Ha a megjelenített adatok megjelennek, de azokat nem tudja módosítani, nincs jogosultsága az adatok szerkesztéséhez. Ha a régi ODR-ben volt jogosultsága az adatok szerkesztéséhez, és úgy gondolja, hogy erre most is szüksége és jogosultsága volna, írjon az odrsegitseg@odrportal.hu címre.


7. Keressünk rá egy másik szolgáltatási pontra a Könyvtárnyilvántartó Kezdőlapján! Az OSZK-kód vagy hely szerinti keresést érdemes leginkább kipróbálni.
OSZK-kód szerinti kereséssel könyvtári és szolgáltatási pont szintekre kereshetünk.
A keresőkérdés beírásában autocomplete funckió segít, a szűkítési szempontokat kijelölhetjük.
A keresőkérdés összeállítása után a "Keresés" gombra kattintunk.
Újabb keresés elindítása előtt érdemes a korábbi keresőfeltételt kitörölni.
A könyvtárakat és szolgáltatási pontokat név szerint kilistáztathatjuk és böngészhetjük a kezdőlapon a saját könyvtárunk alatt megjelenő Könyvtárak böngészése linkre, valamint a minden oldal tetején megtalálható fekete hátterű belső menüsor Könyvtárlista menüpontjára kattintva.
A találati listában a könyvtár és szolgáltatási pont szintek jelennek meg. A találatként kapott intézménynevek linkként működnek: elvezetnek az adott szint adatlapjára (ha nem kattintunk rájuk, csak a kurzorral ráállunk a névre, a legfontosabb elérhetőségi adatuk jelenik meg).
A találatokat tovább szűkíthetjük a bal oldalon megjelenő szempontok szerint.

Adatok ellenőrzése, javítása

FIGYELEM! A felületen végrehajtott minden módosítást a "Mentés" gombra kattintva rögzíteni kell az adatbázisban!

Katalógus

Fontos! A Katalógus szint adatait ne módosítsa, ne hozzon létre és ne töröljön katalógust. Ha úgy találja, hogy a könyvtáráról megadott katalógusadatok hiányosak vagy nem felelnek meg a valóságnak jelezze a odrsegitseg@odrportal.hu címen.

Szolgáltató könyvtárak számára fontos adatok

Az alábbiakban azokkal az adatelemekkel foglalkozunk, amelyek ellenőrzése és beállítása fontos ahhoz, hogy a könyvtár szolgáltató könyvtárként vegyen részt az ODR tranzakciókban és valamilyen formában a rendszer működését befolyásolják.

A "csak" tájékoztató jellegű adatokat itt nem soroljuk fel. Az összes elem leírása a Könyvtáradatok, Szolgáltatási pont adatai, Gyűjtemény-adatok címszavak alatt található.

Könyvtár

1. A könyvtár kikeresése után jelenítse meg a könyvtár szint adatait.

2. Javítsa, egészítse ki a szükséges adatokat. Egyes mezőket egyszerűen kitöltve, másokat felugró ablakok segítségével szerkeszthet.

Alapadatok

-a könyvtárkódot nem lehet változtatni
-ha valami probléma van vele forduljon segítségért az odrsegitseg@odrportal.hu címhez.
 • ÚJ! ODR használati típus
Lehetséges értékei:


ODR-t használó könyvtár / ODR-ben kérő és szolgáltató könyvtár – A leginkább használt típus, Az ilyen könyvtár az ODR-ben kéréseket indít és kéréseket teljesít, az egyéb beállított paramétereknek megfelelően. -- (kódja: a)


Fontos! Ha egy könyvtár szeretne szolgáltatni, azaz kérést fogadni és teljesíteni az ODR felületen, amellett, hogy ODR használati típusát "ODR-t használó könyvtár"-ra állítja, rendelkeznie kell legalább egy szolgáltató gyűjteménnyel is! Utóbbi beállításáról részletes leírást talál ezen a linken.


külföldi könyvtár – A külföldi könyvtár önmaga nem használja az ODR-t. A külföldre továbbított kérések adminisztrálhatósága kedvéért regisztrálja magyar partnere a rendszerben. -- (kódja: b)


belföldi, ODR-t nem használó könyvtár -- -Önmaga nem használja a rendszert, általában hagyományos módokon indít könyvtráközi kölcsönzési kérést. Alapadataival szerepel a rendszerben, nincs regisztrált felhasználója, Általában az ODR-t használó partnere regisztrálja felé teljesített kéréseinek adminisztrálhatósága kedvéért. -- (kódja: c)


belföldi, csak egyedi megbeszélés alapján szolgáltató könyvtár / ODR-ben csak kérő könyvtár -- Csak saját kéréseit adminisztrálja az ODR-ben, de szolgáltatóként aktívan nem szerepel. Ha esetenként mégis teljseít kérést, az kérő partnere adminiszrálja egyoldalúan a rendszerben. -- (kódja: d)Az "ODR-t használó könyvtár" kategóriába tartoznak az ODR-tagkönyvtárak, illetve azon könyvtárak, melyek vállalják a felületen kérések fogadását és teljesítését. A három új típus bevezetésére azért került sor, hogy a rendszert használó kérő könyvtárak azokat a kéréseiket is itt tudják maguk egyoldalúan adminisztrálni, amelyeket ODR-en kívüli könyvtárhoz indítanak vagy közvetítenek. Ebben az esetben a kérés teljes adminisztrációját a kérő könyvtár végzi. Ha egy könyvtár ODR-en kívüli könyvtárhoz (külföldi könyvtár, belföldi, ODR-t nem használó könyvtár vagy belföldi, csak egyedi megbeszélés alapján szolgáltató könyvtár) akar kérést iktatni, fel kell vennie őket partnerei közé.


 • Név
a könyvtár hivatalos neve magyarul, kötelező elem.
A kereső példányinformációnak megjelenítésében is szerepe van.
 • Angol-név
a könyvtár hivatalos neve, angolul
a portál angol verziója használja
 • Könyvtártípus
listából választható, akár több típus is
a bal oldali oszlopban szereplő lehetséges típusok közül válasszon ki egy típust majd az oszlopok között lévő jobbra mutató nyilakkal emelje át az aktuális könyvtár típusainak jobb oldali oszlopban lévő listájába
ha törölni kíván típust az adott könyvtártól fordított irányban mozgassa át a sorokat az oszlopok között
kitöltése elsősorban statisztikai szempontból fontos
Könyvtártípus megadása és a módosítások mentése

Leírás

 • Névváltozatok
a rövidített nevet érdemes kitölteni, mert a tranzakciós adatbázis ezeket fogja megjelenítésre használni.
-Kattintsunk a táblázat alatt lévő "Hozzáad" gombra, majd megjelenő segédablakban adjuk meg a névváltozatot és típusát, majd a mentés gombbal írjuk az új nevet a táblázatba.
Névváltozatok megadása


 • A módosításokat a "Mentés" gombra kattintva rögzítse az adatbázisban.

Felhasználók

A publikus munkatársak nevén és beosztásán kívül csak az adott könyvtár megfelelő szerkesztői jogosultsággal rendelkező felhasználói számára láthatók a könyvtár, és a szolgáltatási pont regisztrált felhasználói és jogosultságaik


Jogosultságtól függően az adatok szerkeszthetőek vagy csak tájékoztatnak a könyvtár könyvtárközi kölcsönzést végző kollégáiról.


ÚJ! Itt állíthatjuk be, hogy a könyvtár mely felhasználói jelenjenek meg minden felhasználó számára a Munkatársak fülön. Ha a felhasználó adatlapján a "Publikus" opciót bejelöltük, neve, valamint az opció alatt lévő Beosztás rubrikába beírt szöveg megjelenik a Munkatársak fülre kattintva minden felhasználó számára. A Beosztás rovatba érdemes beírni, hogy az adott kolléga mivel foglalkozik, és ha a könyvtár több szolgáltatási ponttal rendelkezik, érdemes itt azt is feltüntetni, hogy ezek közül ő melyikhez tartozik, pl. Könyvtárközi kölcsönző, DEENK Társadalomtudományi Könyvtár.


Itt lehet új felhasználót felvenni a "Hozzáad" gombra kattintva, akinek jogosultságait is rögtön beállíthatjuk a megfelelő szerepkörök kiadásával.


ÚJ! FONTOS!!! Az épp bejelentkezett saját felhasználónk adatainak szerkesztését a Könyvtár szint adatlapjának alján lévő Felhasználó szerkesztése gombbal tudjuk kezdeményezni.


Más már felvett felhasználó adatait szerkeszteni a felhasználót kiválasztva, majd a "Szerkeszt" gombra kattintva tudjuk (pl. jelszó, vagy ügyintéző nevének megváltoztatása), felhasználót törölni a kiválasztás után az "Eltávolít" gombbal lehet.


Már felvett felhasználóknak jogosultságot lehet adni különféle szerepkörökre. A szerepkör kiválasztásakor meg kell adni azt is, hogy milyen szolgáltatási pontra vonatkozik a jogosultság.

-a felhasználó kiválasztása után a "Szerkeszt"-re kattintva, majd a felugró "A felhasználó szerepköreinek listája" keretben a "Hozzáad" gombbal vehetünk fel új szerepkört. A szerepkör megjelölése mellett a megfelelő szolgáltatási pontot is ki kell választani.
-a "Szerkeszt" gombbal módosíthatunk már hozzáadott szerepkört, és
-az "Eltávolít"-tal törölhetünk.


Szerepkör és szolgáltatási hely rendelése felhasználóhozA lehetséges szerepkörök listája

ODR könyvtári főadminisztrátor szerepkörrel lehetséges
- a könyvtár és a hozzá tartozó szolgáltatási pont/ok adatainak szerkesztése.
- a könyvtár és szolgáltatási pontok megfelelő paramétereinek beállításával meghatározható az a mód, ahogyan a könyvtár használhatja a rendszer
- a szolgáltatási pontokhoz partnerek vehetők fel
- felhasználókat lehet felvenni és jogosultásogokat rendelni hozzájuk.
-ODR könyvtári adminisztrátor szerepkörrel lehetséges egy vagy több megadott szolgáltatási pont adatainak szerkesztése.
-ODR könyvtárközi kölcsönző szerepkörrel lehetséges a Kérésadminisztráció kezelése, kérések indítása, adminisztrálása a kiválasztott szolgáltatási pont/ok nevében.
NPA Állományadat bejelentése szerepkörrel lehetséges az NPA állományadatok lejelentése és szerkesztése a megadott szolgáltatási pont/ok esetében.
-NPA Új cím bejelentése szerepkörrel lehetséges a MOKKA katalógusban nem szereplő periodikum bejelentése, illetve módosítás kérése.


3. A módosításokat a "Mentés" gombra kattintva mindig rögzítse az adatbázisban.

Szolgáltatási pont

1. Jelenítse meg a szerkeszteni kívánt szolgáltatási pont adatait a megfelelő szolgáltatási pont nevére kattintva.

2. Javítsa, egészítse ki a szükséges adatokat. Egyes mezőket egyszerűen kitöltve, másokat felugró ablakok segítségével szerkeszthet.


Alapadatok

-a szolgáltatási hely egyedi kódja, kötelező elem. Ha egy Könyvtárnak egyetlen szolgáltatási pontja van, megegyezik a Könyvtár kódjával.
-a könyvtárkódot minden esetben úgy kell beírni, hogy annak betű és szám eleme között se szóköz, se egyéb jel ne legyen; egyedül a "/" megengedett azokban az esetekben, amikor egy kódhoz tartozó allelőhelyeket veszünk fel, például tanszéki könyvtárak kódjainak esetében.
pl.:
D1, BCS1, B1, TFV1, D1/10
-új kód bevitelekor egyediség-ellenőrzés történik;
ha az egyediség-ellenőrzés nem enged bevinni egy kódot, ne próbálja úgy megkerülni a problémát, hogy szóközzel, kötőjellel visz be egy variánst. Forduljon segítségért az odrsegitseg@odrportal.hu címhez.


 • Név
a szolgáltatási hely hivatalos neve magyarul, kötelező elem
a MOKKA-ODR keresőben a szolgáltatási pont ezen a néven fog szerepelni
 • Angol név
a szolgáltatási hely hivatalos neve, angolul
 • Névváltozatok
lásd erről a Könyvtárnál írottakat.

ODR

 • ODR e-mail
a könyvtárközi kölcsönzés e-mailcíme
a szolgáltatási pont erre az e-mailre várja a leveleket. A kérésnyilvántartó rendszerből is ide fognak érkezni a későbbiekben az értesítések és a kérésekben is ez a cím jelenik meg.
 • ÚJ! Saját olvasóitól fogad megkérendő olvasói kéréseket az ODR-felületen
a szolgáltatási hely fogad-e beiratkozott olvasóitól könyvtárközi megrendeléseket.
Ha be van jelölve, a regisztrált olvasó megadhatja a szolgáltatási pontot kérései ügyintéző könyvtáraként, vagyis hozzá is tud kérést indítani olyan dokumentumokra, melyeket szeretne ha megrendelnének számára más könyvtártól. Az ilyen kérés Új olvasói kérésként érkezik be a könyvtárhoz, a Kérésadminisztráció kezdőlapján a Szolgáltatási pont által indított kérések közé. A könyvtáros ezután lehasonlíthatja a kérést a MOKKA-ODR-ben, és az adott lelőhelyről meg is kérheti a dokumentumot (a már ismert módon a szolgáltató beállítása után A dokumentum a lelőhelyről megkérve státusz beállításával).
Olvasói kérések fogadásának beállítása az ODR-felületen
 • Fogad a könyvtáraktól üres űrlapos kéréseket
a könyvtár fogad-e más könyvtáraktól üres kérőlapos (a MOKKA-ODR-katalógusban nem megtalált dokumentumokra vonatkozó) kéréseket
Az üres űrlapos kérések szolgáltató könyvtárak listájában csak az a szolgáltatási pont fog megjelenni, amelyik ezt az értéket bepipálja és van legalább egy szolgáltató gyűjteménye (erről bővebben lásd a gyűjteményekről szóló részben írtakat alább).
 • ÚJ! E-mailes értesítést kér a könyvtárközi kérések státuszváltozásáról és a beérkező üzenetekről
ha be van jelölve, a szolgáltatási pont az ODR e-mail rovatban megadott e-mailcímre automatikusan levelet kap ha valamely kérésének státusza megváltozik a Kérésadminisztrációban, vagy ha üzenetet küldenek számára a felületen. Főleg a kevés kérést bonyolító, a felületre ritkábban bejelentkező könyvtárak számára ajánlott funkció.
 • Számlázási adatok
ezek az adatok kerülnek át a kérésnyilvántartó rendszerbe számlázási adatként.
-Adószám
-Számlázási név
-Számlázási cím
-Számlaszám
 • Szolgáltatások
a szolgáltatási pont megadhatja az által végzett dokumentumellátási alapszolgáltatásokat, azok árait és speciális feltételeit. Ezek az adatok megjelennek a MOKKA-ODR keresőben a szolgáltatási ponthoz tartozó példányok esetében és befolyásolhatják, milyen szolgáltatási opciók jelennek meg kérésfeladáskor a szolgáltatási ponthoz címzett kérésekben:
-helyben használható
-helyben kölcsönözhető
-könyvtárközi kölcsönzésben olvasói kölcsönzésre kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben olvasótermi használatra kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben egyedi elbírálás alapján kérhető
-fénymásolatban kérhető
-OCR nélküli digitális másolatban kérhető
-OCR-ezett digitális másolatban kérhető
-ÚJ! lelőhelykérés (az OSZK által nyújtott szolgáltatás, az adott dokumentumra kérhető belföldi lelőhely megállapítása)
Figyelem! Ha a rovat ki van töltve, és akár csak egy szolgáltatás is meg van már adva, a rendszer ellenőrzi a rovat tartalmát, és a kérők csak az itt megadott szolgáltatási formá/k/ra fognak tudni kérést indítani (pl. ha nincs beállítva a "fénymásolatban kérhető" szolgáltatás, csak eredetiben történő kölcsönzést és digitális másolatszolgáltatást fognak tudni kérni a partnerek).
Vállalt szolgáltatások megadása

Elérhetőség

Az itt megadott elérhetőségi adatokkal fog a kérésnyilvántartás dolgozni.

Ország
Város
Utca, házszám
Irányítószám
Hosszúsági fok
Szélességi fok
Levelezési cím, Város
Levelezési cím, Utca, házszám
Levelezési cím, Irányítószám
Adminisztrációs email-cím
A szolgáltatási pont "általános", nem ODR-feladatokhoz rendelt email címe.
Telefon
Fax


Partnerek

 • ÚJ! Partnerek
A könyvtárközi kölcsönzésben különbözőképpen együttműködő partnereket vehetünk fel ezen az adatlapon.
Az első táblázatban megadhatjuk, hogy szolgáltatási pontunk mely szolgáltatási pont/oknak ad át nálunk nem, de az ő állományukból teljesíthető kéréseket. Ilyenkor a kiválasztott partner adatlapján megjelenünk mint olyan partner, melytől kérést vehet át.
A második táblázatban megadhatjuk, hogy szolgáltatási pontunk mely szolgáltatási pont/októl fogad náluk nem, de a mi állományunkból teljesíthető kéréseket. Ilyenkor a kiválasztott partner adatlapján megjelenünk mint olyan partner, melynek kérést adhat át. Fontos alapelv, hogy a kérés gazdája továbbra is a kérő könyvtár!
A harmadik táblázatot jelenleg még nem használjuk. Itt egyéb funkciókhoz vehetünk fel majd partnereket.
Ha külföldi könyvtár partnert szeretnénk felvenni (külföldi kérésközvetítést végző könyvtárak - BME-OMIKK, OSZK), partnerünket bármely táblázatba felvehetjük. A felület érzékelni fogja a speciális típusú könyvtárat a külföldi kérésközvetítéshez.
Ha belföldi, ODR-t nem használó könyvtárat vagy belföldi, egyedi megbeszélés alapján szolgáltató könyvtárat szeretnénk felvenni, bármely táblázatba felvehetjük partnerünket. A felület érzékelni fogja a speciális típusú könyvtárat a kérés egyoldalú kezeléséhez.

3. A módosításokat a "Mentés" gombra kattintva rögzítse az adatbázisban.

Gyűjtemény

1. Keresse ki a szerkeszteni kívánt gyűjteményt a fölérendelt szolgáltatási pont neve előtti háromszögre kattintva lenyílt listából! Jelenítse meg a gyűjtemény adatlapját a megfelelő gyűjtemény nevére kattintva!

2. Javítsa, egészítse ki a szükséges adatokat! Egyes mezőket egyszerűen kitöltve, másokat felugró ablakok segítségével szerkeszthet.

Alapadatok

szükség esetén megengedhető, hogy a gyűjtemény kódja az OSZK kód és egyéb kódok kombinációja legyen (pl.: D1/O). Ezt csak abban az esetben használjuk, ha ez új gyűjteményt fejez ki a csak OSZK kódot használó gyűjteményhez képest. (Ne próbáljuk az egyediség-ellenőrzés megkerülésére használni, mert az a könyvtárközi kéréseket adminisztrálásában gondot okozhat.)
a gyűjtemény egyedi kódja, kötelező elem. Ha egy szolgáltatási helynek egyetlen gyűjteménye van, megegyezik a szolgáltatási hely kódjával.
-a könyvtárkódot minden esetben úgy kell beírni, hogy annak betű és szám eleme között se szóköz, se egyéb jel ne legyen; egyedül a "/" megengedett azokban az esetekben, amikor egy kódhoz tartozó allelőhelyeket veszünk fel, például tanszéki könyvtárak kódjainak esetében.
pl.:
D1, BCS1, B1, TFV1, D1/10
-új kód bevitelekor egyediség-ellenőrzés történik;
ha az egyediség-ellenőrzés nem enged bevinni egy kódot, ne próbálja úgy megkerülni a problémát, hogy szóközzel, kötőjellel próbál bevinni egy variánst. Forduljon segítségért az odrsegitseg@odrportal.hu címhez.
 • Név
a gyűjtemény hivatalos neve magyarul, kötelező elem
a MOKKA-ODR keresőben a gyűjtemény ezen a néven fog szerepelni
 • Angol név
a gyűjtemény hivatalos neve, angolul
 • Névváltozatok
lásd erről a Könyvtárnál írottakat.

ODR

 • Szolgáltat
ettől az adattól függ, hogy a MOKKA-ODR keresőfelületen lehet-e kérést indítani egy szolgáltatási ponthoz. Azokhoz a szolgáltatási pontokhoz küldhető kérés, amelyekhez legalább egy szolgáltató gyűjtemény tartozik.
Ha egy gyűjtemény akár csak egy rövid ideig is nem szolgáltat, a szolgáltatást jelző pipát ki kell venni ha azt akarjuk, hogy ne tudjanak a gyűjteményhez kérést indítani. A beállítás a MOKKA-ODR katalógusban megtalált példányokra feladott és az Üres kérőlapos kérésekre egyaránt vonatkozik.

Kérjük ennek az értéknek aktívra állítását, azaz bepipálását és ennek mentését minden szolgáltató gyűjtemény esetében!

 • ODR példánytípus
a keresőfelület azokról a példányokra vonatkozó szolgáltatásokról is ad információt, amelynek forrásai elsődlegesen az egyes példányokkal beérkező adatok. Ezek hiányában a példány gyűjteményénél megadott értékek alapján jelennek meg a lehetséges szolgáltatási formák.
A gyűjteményi szolgáltatási politikát is a példányoknál ismert módon kell megadni egy 0 ill 1 karakterekből álló számsor formájában. "0"-t használunk, ha egy szolgáltatást nem nyújt a gyűjtemény, "1"-et, ha a szolgáltatás elérhető.
Balról jobbra az alábbi szolgáltatásokről adhatunk információt:
-OCR-ezett digitális másolatban kérhető.
-OCR nélküli digitális másolatban kérhető
-fénymásolatban kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben egyedi elbírálás alapján kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben olvasótermi használatra kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben olvasói kölcsönzésre kérhető
-helyben kölcsönözhető
-helyben használható
-gyűjteményi alapértelmezett (0)


Példák a példánytípusokra:

Példánytípus Jelentése
000000000 védett gyűjtemény, amely semmilyen szolgáltatásban sem hozzáférhető az olvasók számára, a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust
000000010védett példány, amelyet csak a könyvtár olvasótermeiben lehet használni, a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust
110000110az ilyen típusú példányokat a tulajdonos könyvtár olvasói kölcsönözhetik, könyvtárközi kölcsönzésben nem szolgáltatja a könyvtár, de digitális másolatot kérésre készít róla, a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust
001000110az ilyen típusú példányokat a tulajdonos könyvtár olvasói kölcsönözhetik, könyvtárközi kölcsönzésben nem szolgáltatja a könyvtár, de fénymásolatot kérésre készít róla, a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust
000011110az ilyen típusú példányokat a tulajdonos könyvtár olvasói kölcsönözhetik, könyvtárközi kölcsönzésben szolgáltatja a könyvtár, s a kérő könyvtár továbbkölcsönözheti olvasóinak,fénymásolatot, digitális másolatot nem készít róla,a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust


 • Lelőhely
A gyűjteményhez tartozhat egy vagy több lelőhely is. Minden példányrekordban megadott lelőhely a gyűjtemény nevével oldódik fel a keresőfelületen. Így a ténylegesen használt, de a külső felhasználó számára információt nem hordozó lelőhelyeket "eldughatjuk" a gyűjtemény neve mögé.
A lelőhelyeknek két szintjét különböztetjük meg.
Elsődleges lelőhelyek
a felküldött példányinformációk 852 $b almezőjének tartalma
Másodlagos lelőhelyek
a felküldött példányinformációk 852 $c almezőjének tartalma

3. A módosításokat a "Mentés" gombra kattintva rögzítse az adatbázisban.

A "csak kérő könyvtárak" számára fontos adatok

Az alábbiakban azokkal az adatelemekkel foglalkozunk, amelyek ellenőrzése és beállítása fontos ahhoz, hogy a könyvtár kérő könyvtárként vegyen részt az ODR tranzakciókban és valamilyen formában a rendszer működését befolyásolják.

A egyéb adatokat itt nem soroljuk fel. Az összes elem leírása a Könyvtáradatok, Szolgáltatási pont adatai, Gyűjtemény-adatok címszavak alatt található.


Könyvtár

1. A könyvtár kikeresése után jelenítse meg a könyvtár szint adatait.

2. Javítsa, egészítse ki a szükséges adatokat. Egyes mezőket egyszerűen kitöltve, másokat felugró ablakok segítségével szerkeszthet.

Alapadatok

-a könyvtárkódot nem lehet változtatni
-ha valami probléma van vele forduljon segítségért az odrsegitseg@odrportal.hu címhez.


 • ÚJ! ODR használati típus
Lehetséges értékei:
- ODR-t használó könyvtár (az ODR-ben kér is és szolgáltat is)
- külföldi könyvtár (ezt a külföldi kérésközvetítést végző BME-OMIKK és OSZK fogja jellemzően használni)
- belföldi, ODR-t nem használó könyvtár (alapadataival szerepel a rendszerben, de nincs még regisztrált felhasználója, így nem is kér, nem is szolgáltat az ODR-ben)
- belföldi, csak egyedi megbeszélés alapján szolgáltató könyvtár (aki maga csak saját kéréseit adminisztrálja a rendszerben, de szolgáltatóként aktívan nem szerepel; csak kér, nem szolgáltat az ODR-en keresztül, de könyvtárközi kölcsönzést végez)

Az "ODR-t használó könyvtár" kategóriába tartoznak az ODR-tagkönyvtárak, illetve azon könyvtárak, melyek vállalják a felületen kérések fogadását és teljesítését. A három új típus bevezetésére azért került sor, hogy a rendszert használó kérő könyvtárak azokat a kéréseiket is itt tudják maguk egyoldalúan adminisztrálni, amelyeket ODR-en kívüli könyvtárhoz indítanak vagy közvetítenek. Ebben az esetben a kérés teljes adminisztrációját a kérő könyvtár végzi. Ha egy könyvtár ODR-en kívüli könyvtárhoz (külföldi könyvtár, belföldi, ODR-t nem használó könyvtár vagy belföldi, csak egyedi megbeszélés alapján szolgáltató könyvtár) akar kérést iktatni, fel kell vennie őket partnerei közé.

Fontos! Ha egy könyvtár szeretne szolgáltatni, azaz kérést fogadni és teljesíteni az ODR felületen, amellett, hogy ODR használati típusát "ODR-t használó könyvtár"-ra állítja, rendelkeznie kell legalább egy szolgáltató gyűjteménnyel is! Utóbbi beállításáról részletes leírást talál ezen a linken.

 • Név
a könyvtár hivatalos neve magyarul, kötelező elem.
A kereső példányinformációnak megjelenítésében is szerepe van.


 • Könyvtártípus
listából választható, akár több típus is
a bal oldali oszlopban szereplő lehetséges típusok közül válasszon ki egy típust majd az oszlopok között lévő jobbra mutató nyilakkal emelje át az aktuális könyvtár típusainak jobb oldali oszlopban lévő listájába
ha törölni kíván típust az adott könyvtártól fordított irányban mozgassa át a sorokat az oszlopok között
kitöltése elsősorban statisztikai szempontból fontos
Könyvtártípus megadása és a módosítások mentése

Leírás

 • Névváltozatok
a rövidített nevet érdemes kitölteni, mert a tranzakciós adatbázis ezeket fogja megjelenítésre használni.
-Kattintsunk a táblázat alatt lévő "Hozzáad" gombra, majd megjelenő segédablakban adjuk meg a névváltozatot és típusát, majd a mentés gombbal írjuk az új nevet a táblázatba.
Névváltozatok megadása


 • A módosításokat a "Mentés" gombra kattintva rögzítse az adatbázisban.

Felhasználók

A publikus munkatársak nevén és beosztásán kívül csak az adott könyvtár megfelelő szerkesztői jogosultsággal rendelkező felhasználói számára láthatók a könyvtár, és a szolgáltatási pont regisztrált felhasználói és jogosultságaik
Jogosultságtól függően az adatok szerkeszthetőek vagy csak tájékoztatnak a könyvtár könyvtárközi kölcsönzést végző kollégáiról.
ÚJ! Itt állíthatjuk be, hogy a könyvtár mely felhasználói jelenjenek meg minden felhasználó számára a Munkatársak fülön. Ha a felhasználó adatlapján a Publikus opciót bejelöltük, neve, valamint az opció alatt lévő Beosztás rubrikába beírt szöveg megjelenik a Munkatársak fülre kattintva minden felhasználó számára. A Beosztás rovatba érdemes beírni, hogy az adott kolléga mivel foglalkozik, és ha a könyvtár több szolgáltatási ponttal rendelkezik, érdemes itt azt is feltüntetni, hogy ezek közül ő melyikhez tartozik, pl. Könyvtárközi kölcsönző, DEENK Társadalomtudományi Könyvtár.
Itt lehet új felhasználót felvenni a "Hozzáad" gombra kattintva.


ÚJ! FONTOS!!! Az épp bejelentkezett saját felhasználónk adatainak szerkesztését a Könyvtár szint adatlapjának alján lévő Felhasználó szerkesztése gombbal tudjuk kezdeményezni.

Más már felvett felhasználó adatait szerkeszteni a felhasználót kiválasztva, majd a "Szerkeszt" gombra kattintva tudjuk (pl. jelszó, vagy ügyintéző nevének megváltoztatása), felhasználót törölni a kiválasztás után az "Eltávolít" gombbal lehet.
Már felvett felhasználóhoz új jogosultságot is itt lehet hozzáadni:
a felhasználó kiválasztása után a "Szerkeszt"-re kattintva, majd a felugró "A felhasználó szerepköreinek listája" keretben a "Hozzáad" gombbal vehetünk fel új szerepkört
a "Szerkeszt" gombbal módosíthatunk már hozzáadott szerepkört, és
az "Eltávolít"-tal törölhetünk.


-"ODR könyvtári főadminisztrátor" szerepkörrel lehetséges a könyvtár és a hozzá tartozó szolgáltatási pont/ok adatainak szerkesztése.
-"ODR könyvtári adminisztrátor" szerepkörrel lehetséges egy vagy több megadott szolgáltatási pont adatainak szerkesztése.
-"ODR könyvtárközi kölcsönző" szerepkörrel lehetséges a Kérésadminisztráció kezelése, kérések indítása, adminisztrálása a kiválasztott szolgáltatási pont/ok nevében.
-ÚJ!!! "NPA Állományadat bejelentése" szerepkörrel lehetséges az NPA állományadatok szerkesztése a megadott szolgáltatási pont/ok esetében.
-ÚJ!!! "NPA Új cím bejelentése" szerepkörrel lehetséges a MOKKA katalógusban nem szereplő periodikum bejelentése, illetve módosítás kérése.

3. A módosításokat a "Mentés" gombra kattintva rögzítse az adatbázisban.

Szolgáltatási pont

1. Jelenítse meg a szerkeszteni kívánt szolgáltatási pont adatait a megfelelő szolgáltatási pont nevére kattintva.

2. Javítsa, egészítse ki a szükséges adatokat. Egyes mezőket egyszerűen kitöltve, másokat felugró ablakok segítségével szerkeszthet.

Alapadatok

-a szolgáltatási hely egyedi kódja, kötelező elem. Ha egy Könyvtárnak egyetlen szolgáltatási pontja van, megegyezik a Könyvtár kódjával.
-a könyvtárkódot minden esetben úgy kell beírni, hogy annak betű és szám eleme között se szóköz, se egyéb jel ne legyen; egyedül a "/" megengedett azokban az esetekben, amikor egy kódhoz tartozó allelőhelyeket veszünk fel, például tanszéki könyvtárak kódjainak esetében.
pl.:
D1, BCS1, B1, TFV1, D1/10
-új kód bevitelekor egyediség-ellenőrzés történik;
ha az egyediség-ellenőrzés nem enged bevinni egy kódot, ne próbálja úgy megkerülni a problémát, hogy szóközzel, kötőjellel visz be egy variánst. Forduljon segítségért az odrsegitseg@odrportal.hu címhez.


 • Név
a szolgáltatási hely hivatalos neve magyarul, kötelező elem
a MOKKA-ODR keresőben a szolgáltatási pont ezen a néven fog szerepelni
 • Névváltozatok
lásd erről a Könyvtárnál írottakat.

ODR

 • ODR e-mail
a könyvtárközi kölcsönzés e-mailcíme
a szolgáltatási pont erre az e-mailre várja a leveleket. A kérésnyilvántartó rendszerből is ide fognak érkezni a későbbiekben az értesítések, és a kérésekben is ez a cím jelenik meg.
 • ÚJ! Saját olvasóitól fogad megkérendő olvasói kéréseket az ODR-felületen
a szolgáltatási hely fogad-e beiratkozott olvasóitól könyvtárközi megrendeléseket.
Ha be van jelölve, a regisztrált olvasó megadhatja a szolgáltatási pontot kérései ügyintéző könyvtáraként, vagyis hozzá is tud kérést indítani olyan dokumentumokra, melyeket szeretne ha megrendelnének számára más könyvtártól. Az ilyen kérés Új olvasói kérésként érkezik be a könyvtárhoz, a Kérésadminisztráció kezdőlapján a Szolgáltatási pont által indított kérések közé. A könyvtáros ezután lehasonlíthatja a kérést a MOKKA-ODR-ben, és az adott lelőhelyről meg is kérheti a dokumentumot (a már ismert módon a szolgáltató beállítása után A dokumentum a lelőhelyről megkérve státusz beállításával).
Olvasói kérések fogadásának beállítása az ODR-felületen
 • ÚJ! Kér-e e-mailt a könyvtárközi kérések státuszváltozásáról? (későbbi Kérésadminisztráció-verzióban bevezetendő funkció)
ha be van jelölve, a szolgáltatási pont az ODR e-mail rovatban megadott e-mailcímre automatikusan levelet kap ha valamely kérésének státusza megváltozik a Kérésadminisztrációban, vagy ha üzenetet küldenek számára a felületen. Főleg a kevés kérést bonyolító, a felületre ritkábban bejelentkező könyvtárak számára ajánlott funkció.
 • Számlázási adatok
ezek az adatok kerülnek át a kérésnyilvántartó rendszerbe számlázási adatként.
-Adószám
-Számlázási név
-Számlázási cím
-Számlaszám

Elérhetőség

Az itt megadott elérhetőségi adatokkal fog a kérésnyilvántartás dolgozni.

Ország
Város
Utca, házszám
Irányítószám
Levelezési cím, Város
Levelezési cím, Utca, házszám
Levelezési cím, Irányítószám
Adminisztrációs email-cím
A szolgáltatási pont "általános", nem ODR-feladatokhoz rendelt email címe..
Telefon
Fax


Partnerek

 • ÚJ! Partnerek

Az első két táblázatba szolgáltató könyvtárak vehetik fel partnereiket, akiktől kérést fogadnak, és akiknek kérést adhatnak át.

A harmadik táblázatot jelenleg még nem használjuk. Itt egyéb funkciókhoz vehetünk fel majd partnereket.
Ha külföldi könyvtár partnert szeretnénk felvenni (külföldi kérésközvetítést végző könyvtárak - BME-OMIKK, OSZK), partnerünket bármely táblázatba felvehetjük. A felület érzékelni fogja a speciális típusú könyvtárat a külföldi kérésközvetítéshez.
Ha belföldi, ODR-t nem használó könyvtárat vagy belföldi, egyedi megbeszélés alapján szolgáltató könyvtárat szeretnénk felvenni, bármely táblázatba felvehetjük partnerünket. A felület érzékelni fogja a speciális típusú könyvtárat a kérés egyoldalú kezeléséhez.

3. A módosításokat a "Mentés" gombra kattintva rögzítse az adatbázisban.

Gyűjtemény

1. Keresse ki a szerkeszteni kívánt gyűjteményt a fölérendelt szolgáltatási pont neve előtti háromszögre kattintva lenyílt listából! Jelenítse meg a gyűjtemény adatlapját a megfelelő gyűjtemény nevére kattintva!

2. Javítsa, egészítse ki a szükséges adatokat. Egyes mezőket egyszerűen kitöltve, másokat felugró ablakok segítségével szerkeszthet.

Alapadatok

szükség esetén megengedhető, hogy a gyűjtemény kódja az OSZK kód és egyéb kódok kombinációja legyen (pl.: D1/O). Ezt csak abban az esetben használjuk, ha ez új gyűjteményt fejez ki a csak OSZK kódot használó gyűjteményhez képest. (Ne próbáljuk az egyediség-ellenőrzés megkerülésére használni, mert az a könyvtárközi kéréseket adminisztrálásában gondot okozhat.)
a gyűjtemény egyedi kódja, kötelező elem. Ha egy szolgáltatási helynek egyetlen gyűjteménye van, megegyezik a szolgáltatási hely kódjával.
-a könyvtárkódot minden esetben úgy kell beírni, hogy annak betű és szám eleme között se szóköz, se egyéb jel ne legyen; egyedül a "/" megengedett azokban az esetekben, amikor egy kódhoz tartozó allelőhelyeket veszünk fel, például tanszéki könyvtárak kódjainak esetében.
pl.:
D1, BCS1, B1, TFV1, D1/10
-új kód bevitelekor egyediség-ellenőrzés történik;
ha az egyediség-ellenőrzés nem enged bevinni egy kódot, ne próbálja úgy megkerülni a problémát, hogy szóközzel, kötőjellel próbál bevinni egy variánst. Forduljon segítségért az odrsegitseg@odrportal.hu címhez.
 • Név
a gyűjtemény hivatalos neve magyarul, kötelező elem
a MOKKA-ODR keresőben a gyűjtemény ezen a néven fog szerepelni

ODR

 • Szolgáltat
ettől az adattól függ, hogy a MOKKA-ODR keresőfelületen lehet-e kérést indítani egy szolgáltatási ponthoz. Azokhoz a szolgáltatási pontokhoz küldhető kérés, amelyekhez legalább egy szolgáltató gyűjtemény tartozik.
Ha egy gyűjtemény akár csak egy rövid ideig is nem szolgáltat, a szolgáltatást jelző pipát ki kell venni ha azt akarjuk, hogy ne tudjanak a gyűjteményhez kérést indítani. A beállítás a MOKKA-ODR katalógusban megtalált példányokra feladott és az Üres kérőlapos kérésekre egyaránt vonatkozik.
 • Lelőhely
A gyűjteményhez legalább egy elsődleges lelőhelynek tartoznia kell.

3. A módosításokat a "Mentés" gombra kattintva rögzítse az adatbázisban.

MOKKA-ODR feltöltők számára fontos adatok

Feltöltés

A példányadatok csak akkor töltődnek be sikeresen a MOKKA-ODR katalógusba, ha a könyvtáradatbázisban a feltöltés előtt megjelenítjük az alábbi adatokat:

- Szerepeljen a feltöltő katalógus kódja a könyvtárnál. Itt a példányadatok 852 $a almezőjében megadott adatnak megfelelő katalóguskódra kell gondolni. (Az itt használt katalóguskódnak meg kell egyeznie, a rekorddal feltöltött rekordfejlécben szereplő X-MOKKA-Location kóddal. Ha a két kód között eltérés van, a fejlécben szereplő kóddal dolgozik a rendszer.)
Ha úgy látja ez nincs rendben forduljon odrsegitseg@odrportal.hu címhez. (Lásd még erről:[1])
- Szerepeljen a példány lelőhelye (Példányadatok 852 $b) a megfelelő gyűjteményhez utalva.
Kitöltéséről
-Ha a példányrekordban allelőhelyet is megadunk (852 $c almező), annak a megfelelő gyűjteménynél is szerepelnie kell másodlagos lelőhelyként.
Kitöltéséről

Megjelenítés

A példányinformációk MOKKA-ODR keresőben való korrekt megjelenítéséhez szükséges adatok

Könyvtár

Alapadatok

-a könyvtárkódot nem lehet változtatni
-ha valami probléma van vele forduljon segítségért az odrsegitseg@odrportal.hu címhez.
 • Név
a könyvtár hivatalos neve magyarul, kötelező elem.
A kereső példányinformációnak megjelenítésében is szerepe van.
 • Angol-név
a könyvtár hivatalos neve, angolul
a portál angol verziója használja

Szolgáltatási pont

Alapadatok

-a szolgáltatási hely egyedi kódja, kötelező elem. Ha egy Könyvtárnak egyetlen szolgáltatási pontja van, megegyezik a Könyvtár kódjával.
-a könyvtárkódot minden esetben úgy kell beírni, hogy annak betű és szám eleme között se szóköz, se egyéb jel ne legyen; egyedül a "/" megengedett azokban az esetekben, amikor egy kódhoz tartozó allelőhelyeket veszünk fel, például tanszéki könyvtárak kódjainak esetében.
pl.:
D1, BCS1, B1, TFV1, D1/10
-új kód bevitelekor egyediség-ellenőrzés történik;
ha az egyediség-ellenőrzés nem enged bevinni egy kódot, ne próbálja úgy megkerülni a problémát, hogy szóközzel, kötőjellel visz be egy variánst. Forduljon segítségért az odrsegitseg@odrportal.hu címhez.


 • Név
a szolgáltatási hely hivatalos neve magyarul, kötelező elem
a MOKKA-ODR keresőben a szolgáltatási pont ezen a néven fog szerepelni
 • Angol név
a szolgáltatási hely hivatalos neve, angolul

ODR

 • Szolgáltatások
a szolgáltatási pont megadhatja az által végzett dokumetumellátási alapszolgáltatásokat, azok árait és speciális feltételeit. Ezek az adatok megjelennek a MOKKA-ODR keresőben a szolgáltatási ponthoz tartozó példányok esetében és befolyásolhatják, milyen szolgáltatási opciók jelennek meg kérésfeladáskor a szolgáltatási ponthoz címzett kérések esetében:
-helyben használható
-helyben kölcsönözhető
-könyvtárközi kölcsönzésben olvasói kölcsönzésre kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben olvasótermi használatra kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben egyedi elbírálás alapján kérhető
-fénymásolatban kérhető
-OCR nélküli digitális másolatban kérhető
-OCR-ezett digitális másolatban kérhető.
Figyelem! Ha a rovat ki van töltve, és akár csak egy szolgáltatás is meg van már adva, a rendszer ellenőrzi a rovat tartalmát, és a kérők csak az itt megadott szolgáltatási formá/k/ra fognak tudni kérést indítani (pl. ha nincs beállítva a "fénymásolatban kérhető" szolgáltatás, csak eredetiben történő kölcsönzést és digitális másolatszolgáltatást fognak tudni kérni a partnerek).
Vállalt szolgáltatások megadása

Gyűjtemény

Alapadatok

szükség esetén megengedhető, hogy a gyűjtemény kódja az OSZK kód és egyéb kódok kombinációja legyen (pl.: D1/O). Ezt csak abban az esetben használjuk, ha ez új gyűjteményt fejez ki a csak OSZK kódot használó gyűjteményhez képest. (Ne próbáljuk az egyediség-ellenőrzés megkerülésére használni, mert az a könyvtárközi kéréseket adminisztrálásában gondot okozhat.)
a gyűjtemény egyedi kódja, kötelező elem. Ha egy szolgáltatási helynek egyetlen gyűjteménye van, megegyezik a szolgáltatási hely kódjával.
-a könyvtárkódot minden esetben úgy kell beírni, hogy annak betű és szám eleme között se szóköz, se egyéb jel ne legyen; egyedül a "/" megengedett azokban az esetekben, amikor egy kódhoz tartozó allelőhelyeket veszünk fel, például tanszéki könyvtárak kódjainak esetében.
pl.:
D1, BCS1, B1, TFV1, D1/10
-új kód bevitelekor egyediség-ellenőrzés történik;
ha az egyediség-ellenőrzés nem enged bevinni egy kódot, ne próbálja úgy megkerülni a problémát, hogy szóközzel, kötőjellel próbál bevinni egy variánst. Forduljon segítségért az odrsegitseg@odrportal.hu címhez.
 • Név
a gyűjtemény hivatalos neve magyarul, kötelező elem
a MOKKA-ODR keresőben a gyűjtemény ezen a néven fog szerepelni
 • Angol név
a gyűjtemény hivatalos neve, angolul

ODR

 • Szolgáltat
ettől az adattól függ, hogy a MOKKA-ODR keresőfelületen lehet-e kérést indítani egy szolgáltatási ponthoz. Azokhoz a szolgáltatási pontokhoz küldhető kérés, amelyekhez legalább egy szolgáltató gyűjtemény tartozik.
Ha egy gyűjtemény akár csak egy rövid ideig is nem szolgáltat, a szolgáltatást jelző pipát ki kell venni ha azt akarjuk, hogy ne tudjanak a gyűjteményhez kérést indítani. A beállítás a MOKKA-ODR katalógusban megtalált példányokra feladott és az Üres kérőlapos kérésekre egyaránt vonatkozik.


 • ODR példánytípus
a keresőfelület azokról a példányokra vonatkozó szolgáltatásokról is ad információt, amelynek forrásai elsődlegesen az egyes példányokkal beérkező adatok. Ezek hiányában a példány gyűjteményénél megadott értékek alapján jelennek meg a lehetséges szolgáltatási formák.
A gyűjteményi szolgáltatási politikát is a példányoknál ismert módon kell megadni egy 0 ill 1 karakterekből álló számsor formájában. "0"-t használunk, ha egy szolgáltatást nem nyújt a gyűjtemény, "1"-et, ha a szolgáltatás elérhető.
Balról jobbra az alábbi szolgáltatásokről adhatunk információt:
-OCR-ezett digitális másolatban kérhető.
-OCR nélküli digitális másolatban kérhető
-fénymásolatban kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben egyedi elbírálás alapján kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben olvasótermi használatra kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben olvasói kölcsönzésre kérhető
-helyben kölcsönözhető
-helyben használható
-gyűjteményi alapértelmezett (0)


Példák a példánytípusokra:

Példánytípus Jelentése
000000000 védett gyűjtemény, amely semmilyen szolgáltatásban sem hozzáférhető az olvasók számára, a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust
000000010védett példány, amelyet csak a könyvtár olvasótermeiben lehet használni, a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust
110000110az ilyen típusú példányokat a tulajdonos könyvtár olvasói kölcsönözhetik, könyvtárközi kölcsönzésben nem szolgáltatja a könyvtár, de digitális másolatot kérésre készít róla, a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust
001000110az ilyen típusú példányokat a tulajdonos könyvtár olvasói kölcsönözhetik, könyvtárközi kölcsönzésben nem szolgáltatja a könyvtár, de fénymásolatot kérésre készít róla, a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust
000011110az ilyen típusú példányokat a tulajdonos könyvtár olvasói kölcsönözhetik, könyvtárközi kölcsönzésben szolgáltatja a könyvtár, s a kérő könyvtár továbbkölcsönözheti olvasóinak,fénymásolatot, digitális másolatot nem készít róla,a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust


Az fentiekben beállított adatok megjelenése a MOKKA-ODR keresőben

Speciális műveletek

 • A korábbi adatbázist teljes egészében áttöltöttük így a könyvtárak nagy részének esetében ritkán lehet szükség az alábbiakban tárgyalt műveletekre.
 • Az esetek nagy részében a meglévő tételek aktualizálását, kiegészítését kell elvégezni a fentiek szerint.

"Törlés" és visszaállítás

 • A könyvtárnyilvántartóban már egyszer szereplő könyvtárakat, szolgáltatási pontokat nem lehet tényleges törölni, mert tartozhatnak hozzájuk felhasználók, korábbi kölcsönzési tranzakciók, amelyek a visszamenőleges statisztikák számára továbbra is fontosak. Így ha a egy korábbi könyvtárra, szolgáltatási pontra nincs már szükség, törlésük, csak státuszuk "törölt"-re állítását jelenti.


 • A törölt státuszú könyvtárak, szolgáltatási pontok
- kereshetőek
- megjeleníthetőek
- lelőhelykódjukat megtartják
- ugyanakkor a különböző műveletekben nem vesznek részt.


pl.:
- intézmény-összeolvadás estében: A könyvtár szolgáltatási pontjait átmozgatjuk B könyvtár alá és magát az A könyvtárat töröljük.
- könyvtáron belüli szolgáltatási pontok összevonása esetén: A szolgáltatási pont gyűjteményeit átmozgatjuk B szolgáltatási ponthoz, majd az A szolgáltatási pontot töröljük.


Megfelelő jogosultsággal rendelkező felhasználó számára megjelenik a "Törlés" gomb


Ha a törlendő objektumnak alárendelt egységei vannak, rendelkezni kell azok áthelyezéséről
 • Ha a korábban töröltnek jelölt könyvtár, szolgáltatási pont kódjával újra aktív könyvtárat akarunk létrehozni, nem kell új könyvtárrekordot készíteni, (ezt a kódokra való duplumellenőrzés nem is engedi) hanem a korábbit kell újra aktiválni szükség esetén módosított adatokkal.
A törlés után megjelenik a "Törölt" státusz, a törlés dátuma és a reaktiválást lehetősvé tévő gomb.
 • A rendszer tárolja mind a törlések mind a reaktiválások dátumát.

Új tétel létrehozása

 • Ha a létre hozni kívánt szolgáltatási pont, gyűjtemény bevitelekor a rendszer az OSZK-kódot duplumnak jelzi, ne próbálja a kód formájának megváltoztatásával megkerülni a problémát: próbáljon gondosan rákeresni a tételre. Ha nem sikerül megjeleníteni, konzultájon a odrsegitseg@odrportal.hu címen.
Kódegyediség megsértésére figyelmeztető üzenet
 • Csak abban az esetben hozza létre az új tételt, ha biztosan nem lehet előzménye az adatbázisban.

Tételek átmozgatása

 • Ha egy gyűjteményt egyik szolgáltatási ponttól a másikhoz kell áttennünk, ne a gyűjtemény törlését majd újra létrehozását válasszuk. Erre az esetre szolgál az "átmozgatás" művelet.
 • Hasonlóan mozgathatunk át szolgáltatási pontot könyvtárak között.
 • Az átmozgatás természetesen az átmozgatott tétel alá rendelt minden egység átmozgatását is jelenti.
 • Az átmozgatást a könyvtárlistában megnyitott könyvtárfa megfelelő szintjére jobb egér gombbal kattintva kezdeményezhetjük.
Az átmozgatás kezdeményezése
Átmozgatáskor listából kell kiválasztanunk a cél tételt


 • Figyeljen arra, hogy megfelelő átmozgatási célpontot válasszon. Ha véletlenül rossz helyre került az átmozgatott tétel, OSZK kódjára való kereséssel nyomára bukkanhatunk.