Személyes eszközök

Költségek

A DEENKWiki2 wikiből

Kérjük, hogy kérésindítás előtt érdeklődjön ügyintéző könyvtárában (abban a könyvárban, melynek beiratkozott olvasója) a helyi gyakorlatról!


Kérés eredetiben belföldről:

Ha könyvet kér eredetiben belföldről, a könyv elküldését az ún. ODR tagkönyvtárak kereteik erejéig ingyenesen vállalják, azonban a könyv visszajuttatásának költségét a kérő könyvtárnak vagy olvasónak kell állnia! A nem ODR tagkönyvtárak az oda- és visszaküldés költségét is kénytelenek felszámolni. Kérjük, érdeklődjön könyvtáránál a helyi gyakorlatról!

Kérés külföldről

A külföldről kért könyvek átlagos költsége 4500 Ft/kötet, a dokumentum visszajuttatásának költsége az esetek többségében ehhez még hozzáadódik. Kérjük, érdeklődjön könyvtáránál a helyi gyakorlatról!

Kérés fénymásolatban vagy digitálisan (elektronikus másolat)

Fénymásolat (+postaköltség) vagy elektronikus másolat esetén annak költségét a szolgáltató a kérőnek kiszámlázza. Kérjük, érdeklődjön könyvtáránál a helyi gyakorlatról!

FIGYELEM! KÖNYVTÁRKÖZI KÉRÉS INDÍTÁSÁVAL A KÉRŐ OLVASÓ VÁLLALJA A FELMERÜLŐ KÖLTSÉGEK MEGTÉRÍTÉSÉT!


  • RÉSZLETESEN A KÖLTSÉGEKRŐL

A 73/2003.(V. 28.) Kormányrendelet 4. § (4) értelmében az Országos Dokumentumellátási Rendszer keretében szolgáltató könyvtár az eredetiben nyújtott dokumentumszolgáltatásért díjat nem számíthat föl. Ez azt jelenti, hogy az ODR tagkönyvtárak - az évi ODR-támogatás erejéig - ingyenesen küldik el belföldön az eredetiben kért dokumentumokat (könyveket kölcsönzésre vagy helybeni használatra) a kérő könyvtárnak, a szolgáltatásért külön költséget nem számolnak fel.

A dokumentum szolgáltatóhoz történő visszaküldése minden esetben (ODR tagkönyvtár szolgáltató esetében is) a kérő felelőssége és költsége, könyvtáranként változó, hogy ezt a kérő könyvtár át tudja-e vállalni vagy az olvasó fizeti.

A külföldről kért könyvek átlagos költsége 4500 Ft/kötet, a dokumentum visszajuttatásának költsége az esetek többségében ehhez még hozzáadódik.

A nem ODR tagkönyvtárak is folytatnak könyvtárközi kölcsönzést (saját szabályzatuk szerint), azonban sokan közülük az eredetiben történő küldés költségét kénytelenek a kérőre hárítani anyagi okok miatt, ekkor tehát az oda- és a visszaküldés költségét is a kérő (olvasó vagy könyvtár) állja!

A hagyományos (xerox) vagy digitális másolatban kért dokumentumok költségét és hagyományos másolat esetében az elküldés postaköltségét a szolgáltató kiszámlázza a kérőnek. Az egyes szolgáltató könyvtárak tarifájáról előzetesen információt találhatunk a MOKKA-ODR katalógusban, fontos azonban ebben az esetben is, hogy előzetesen tájékozódjunk ügyintéző könyvtárunk gyakorlatáról. Kiemelendő, hogy a szabad felhasználás keretében szolgáltatott elektronikus dokumentum küldése közvetetten sem szolgálhatja jövedelemszerzés célját (további részletek a szerzői jogi törvényben).


Kérjük, hogy kérésindítás előtt mindenképpen tájékozódjon ügyintéző könyvtára helyi gyakorlatáról!

FIGYELEM! KÖNYVTÁRKÖZI KÉRÉS INDÍTÁSÁVAL A KÉRŐ OLVASÓ VÁLLALJA A FELMERÜLŐ KÖLTSÉGEK MEGTÉRÍTÉSÉT!

Szolgáltatások tarifái szolgáltató könyvtárnál