Személyes eszközök

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a Kérésadminisztrációról

A DEENKWiki2 wikiből


Országos Dokumentumellátási Rendszer

 • Kérő könyvtárként indított kérésünket lemondtuk, státusza 'A kérés lemondva', miért nem archiválódik?
'A kérés lemondva státusz'-t még vissza kell igazolnia a szolgáltató könyvtárnak, tehát a szolgáltató könyvtárnak állítania kell a 'Lemondás visszaigazolva' státuszt, ekkor tekinthető lezártnak a kérés és ezután tud archiválódni.
 • Már egy ideje nem léptem be a rendszerbe, hova lettek a lezárt kéréseim?
A rendszer 30 nap után archiválja a végstátuszú kéréseket, ezután a Kérésadminisztráció kezdőlapján az Archivált kérések kezelése résznél található a kimenő és bejövő kérések listája.
 • Hol kapok információt az ODR portalról?
Két csatornán lehet értesülni az ODR híreiről:
 • ODR hírek: Az ODR portalra bejelentkezés után a jobb felső sarokban megjelenő kis boríték, amelyre rákattintva a híreket, várható frissítéseket olvashatjuk.
 • Könyvtárközi levelezőlista: Erre a levelezőlistára fel kell iratkozni, és itt lehet informálódni az ODR-rel kapcsolatos hírekről, könyvtári nyitva tartásokról, személyváltozásokról (információ: http://lists.bibl.u-szeged.hu/mailman/listinfo/kvtkozi ; a lista email címe: kvtkozi@lists.bibl.u-szeged.hu)
 • Hogy tudok a már nálam lévő könyvtárközivel kért dokumentumra hosszabbítást kérni?
A konkrét kérésnél lehetőség van 'Hosszabbítás kérés' státusz állítására, ebben az esetben a küldő vagyis Szolgáltató könyvtárnak reagálnia kell erre a státuszra. Kétféleképpen, kétféle státusszal reagálhat:
 • Hosszabbítás megadva: Ebben az esetben a kérésnél állítja a lejárati határidőt, amiből lehet tájékozódni, hogy meddig maradhat még a könyv, vagy üzenetben jelzik az új határidőt.
 • Hosszabbítás megtagadva: Ebben az esetben valamilyen oknál fogva nem lehetséges a kölcsönzési idő hosszabbítása, vissza kell a szolgáltató könyvtárnak juttatni a dokumentumot.
 • Hogyan tudok kérést átirányítani és kinek?
A kérések átirányításához partnereket kell felvennünk, amit a Könyvtárnyilvántartó felületen tudunk megtenni a szolgáltatási pont/Partnerek fülön, hozzáadjuk a partner könyvtárat a nevének beírásával majd a mentés gombra kattintunk. Ezután lesz lehetőségünk a partnereknek felvett könyvtáraknak átirányítani a kéréseket.
A Kérésadminisztrációban a megfelelő státuszú kérésekre kattintunk, majd a találati listából kiválasztjuk hogy mely kéréseket szeretnénk átirányítani, a kiválasztás a kis jelölőnégyzettel történik (egy pipa jelenik meg benne ha sikerült a kiválasztás), majd az oldal aljára görgetünk és a Csoportos műveletekre kattintunk, amikor egy új ablak jelenik meg. A lehetőségek résznél a jelölőt tegyük a Kérések továbbítása mellé majd a Kéréstovábbítás melletti kis kék tollat megkattintva bejönnek a korábban Könyvtárnyilvántartóban partnernek felvett könyvtárak, akinek át akarjuk irányítani a kérés(eke)t azt kiválasztjuk és a Mentésre kattintunk. Ez(ek) a kérés(ek) a továbbiakban nálunk nem jelennek meg, mivel más lett a szolgáltató könyvtár.
 • Olvasónk regisztrált és be is tud lépni az ODR-be de nem tud könyvtárközi kérést indítani, hogy segítsünk?
Ebben az esetben az olvasó nem jelölte a regisztráció során hogy mely könyvtár beiratkozott olvasója, vagyis mely könyvtárat választja ügyintéző könyvtárának, aki a könyvtárközi folyamatban kérő könyvtár lesz.
Lépjen be az olvasó az ODR portalra majd az Olvasóknak menüpont alatt kattintson a Profilom menüpontra, itt be tud állítani minden olyan adatot amelyet a regisztráció során, így a kimaradt lépés pótolható. Az ügyintéző könyvtár beállítása a 4. Egyéb adatok részen található, itt lesz egy olyan gomb hogy Könyvtár és olvasójegyszám hozzáadása. Az olvasó olyan könyvtárat tud megjelölni ügyintéző könyvtárának amely könyvtár a könyvtárnyilvántartóban jelöli a szolgáltatási helynél az ODR fülön hogy fogad olvasóitól kéréseket. Ha az olvasó beállította a könyvtárat már nincs annak akadálya hogy könyvtárközi kérést indítson.
 • Nem találom a keresett dokumentumot a MOKKA-ODR katalógusban, hogyan tudok kérést indítani?
Könyvtárosként és olvasóként is tapasztalhatjuk ezt a jelenséget.
 • Könyvtárosként: Lehetőség van Üres űrlapos kérés feladására, itt azonban jelölünk kell hogy mely könyvtártól kérjük meg a keresett dokumentumot illetve minden adatot amelyet tudunk a megkérendő dokumentumról az üres űrlap megfelelő soraiba beírjuk.
 • Olvasóként: Lehetőség van Üres űrlapos kérés feladására, a dokumentumról minden rendelkezésünkre álló információt írjunk be, hogy biztosan azt kapjuk amire szükségünk van. A kérés elindítása után az ügyintéző könyvtáros feladata hogy lelőhelyet keressen és elindítsa a könyvtárközi kérést.
 • Könyvtárunkhoz számla érkezett, hol tudok az ODR-en ennek utánanézni?
Ebben az esetben a számlaküldő könyvtár használja az ODR költségkezelését.
 • Konkrét kérésnél: Ha a számla tartalmazza a könyvtárközi kérések kérő vagy szolgáltató azonosítóját, akkor vissza lehet keresni a felületen, az azonosító beírásával és mindenképp érdemes jelölni, hogy archivált kérések között is keressünk.
 • Bizonylatok kezelésénél: A kérésadminisztráció kezdőoldalán található a Bizonylatkeresés. Ez két részre van osztva, mint ahogy a kéréseknél is megszokhattuk, látható a A szolgáltatási ponthoz érkezett bizonylatok rész és a A szolgáltatási pont által kiállított bizonylatok, itt tájékozódhatunk számlastátusz, számlatípus és könyvtár szerint.
 • Mit tegyek ha a MOKKA-ODR katalógusában megtaláltam a keresett dokumentumot, de a szolgáltató könyvtáraknál - Nincs könyvtár megadva felirat szerepel?
Ha ezt tapasztaljuk, érdemes a katalógusnál a MARC fülre kattintani, itt láthatjuk hogy a rekordot ki töltötte fel - 040-es sornál, illetve a dokumentum lelőhelyéről is tájékozódhatunk - 850-es sornál. Ha a két sornál szereplő kód feloldása problémát jelent találunk segítséget a htt://wiki.mokka.hu/ oldalon, ezen belül az ABC-re rákattintva találjuk a Feltöltő intézmény kódját, ahol tájékozódhatunk. Ha megvan a szolgáltató könyvtár, ezután a kérésnél be tudjuk állítani a megfelelő könyvtárat.
 • Nem mindig találja a rendszer kérésindításkor a beírt könyvtárkódot vagy könyvtárnevet, mi ennek az oka?
Előfordulhat, hogy olyan könyvtárat akarunk beállítani, aki nem teljeskörűen használja az ODR-t, így ebben az esetben érdemes megpróbálni a Külföldi/ODR-en kívüli partner keresése választót bepipálni. Ha így sem sikerül beállítani a megfelelő könyvtárat akkor a Könyvtárnyilvántartóban kell beállítani a megfelelő partnert és utána újra megpróbálni a beállítást.