Személyes eszközök

Gyűjtemény-adatok

A DEENKWiki2 wikiből

Könyvtárnyilvántartó

Tartalomjegyzék

Gyűjtemény

A hasonló jellemzőkkel rendelkező, azonos módon kezelt szolgáltatott dokumentumok csoportja képezi a gyűjteményeket.
különösen azoknak a könyvtáraknak érdemes részletes információkat adni gyűjteményeikről, amelyek nem küldenek részletes példányinformációkat a MOKK-ODR adatbázisban. Az ő esetükben a gyűjteményre jellemző adatokat lehet látni a kereső "valószínűsíthető" példányokra vonatkozó szolgáltatási információiként.

Új gyűjteményt a fölérendelt szolgáltatási pont adatlapjának alján lévő Gyűjtemény hozzáadása gomb megnyomásával lehet létrehozni.

a gyűjtemény egyedi kódja, kötelező elem. Ha egy szolgáltatási helynek egyetlen gyűjteménye van, megegyezik a szolgáltatási hely kódjával.
  • Név
a gyűjtemény hivatalos neve magyarul, kötelező elem
a MOKKA-ODR keresőben a gyűjtemény ezen a néven fog szerepelni
  • Angol név
a gyűjtemény hivatalos neve, angolul
  • Leírás
a gyűjtemény általános jellemzése
  • Feldolgozottsági arány
a gyűjemény milyen mértékben van feldolgozva az elektronikus katalógusban illetve a MOKKA-ODR adatbázisban.
  • Névváltozatok
korábbi név, rövidített név, névváltozat, idegennyelvű név. Ha a gyűjtemény nevét átírjuk, ide beemelhetjük a korábbi névalakot is.
  • Szolgáltat
ettől az adattól függ, hogy a MOKKA-ODR keresőfelületen lehet-e kérést indítani egy szolgáltatási ponthoz. Azokhoz a szolgáltatási pontokhoz küldhető kérés, amelyekhez legalább egy szolgáltató gyűjtemény tartozik.
Ha egy gyűjtemény akár csak egy rövid ideig is nem szolgáltat, a szolgáltatást jelző pipát ki kell venni ha azt akarjuk, hogy ne tudjanak a gyűjteményhez kérést indítani. A beállítás a MOKKA-ODR katalógusban megtalált példányokra feladott és az Üres kérőlapos kérésekre egyaránt vonatkozik.
Kérjük ennek az értéknek aktívra állítását minden szolgáltató gyűjtemény esetében!
  • Kölcsönzési politika
a gyűjtemény kölcsönzési politikájának szabad szöveges leírása.
  • ODR példánytípus
a keresőfelület azokról a példányokra vonatkozó szolgáltatásokról is ad információt, amelynek forrásai elsődlegesen az egyes példányokkal beérkező adatok. Ezek hiányában a példány gyűjteményénél megadott értékek alapján jelennek meg a lehetséges szolgáltatási formák.
A gyűjteményi szolgáltatási politikát is a példányoknál ismert módon kell megadni egy 0 ill 1 karakterekből álló számsor formájában. "0"-t használunk, ha egy szolgáltatást nem nyújt a gyűjtemény, "1"-et, ha a szolgáltatás elérhető.
Balról jobbra az alábbi szolgáltatásokről adhatunk információt:
-OCR-ezett digitális másolatban kérhető.
-OCR nélküli digitális másolatban kérhető
-fénymásolatban kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben egyedi elbírálás alapján kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben olvasótermi használatra kérhető
-könyvtárközi kölcsönzésben olvasói kölcsönzésre kérhető
-helyben kölcsönözhető
-helyben használható
-gyűjteményi alapértelmezett (0)


Példák a példánytípusokra:

Példánytípus Jelentése
000000000 védett gyűjtemény, amely semmilyen szolgáltatásban sem hozzáférhető az olvasók számára, a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust
000000010védett példány, amelyet csak a könyvtár olvasótermeiben lehet használni, a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust
110000110az ilyen típusú példányokat a tulajdonos könyvtár olvasói kölcsönözhetik, könyvtárközi kölcsönzésben nem szolgáltatja a könyvtár, de digitális másolatot kérésre készít róla, a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust
001000110az ilyen típusú példányokat a tulajdonos könyvtár olvasói kölcsönözhetik, könyvtárközi kölcsönzésben nem szolgáltatja a könyvtár, de fénymásolatot kérésre készít róla, a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típust
000011110az ilyen típusú példányokat a tulajdonos könyvtár olvasói kölcsönözhetik, könyvtárközi kölcsönzésben szolgáltatja a könyvtár, s a kérő könyvtár továbbkölcsönözheti olvasóinak,fénymásolatot, digitális másolatot nem készít róla,a típus a gyűjteményhez beállított alapértelmezés, az IKR nem küldött típustLelőhely

A gyűjteményhez tartozhat egy vagy több lelőhely is. Minden példányrekordban megadott lelőhely a gyűjtemény nevével oldódik fel a keresőfelületen. Így a ténylegesen használt, de a külső felhasználó számára információt nem hordozó lelőhelyeket "eldughatjuk" a gyűjtemény neve mögé.
A lelőhelyeknek két szintjét különböztetjük meg.

Elsődleges lelőhelyek

a felküldött példányinformációk 852 $b almezőjének tartalma

Másodlagos lelőhelyek

a felküldött példányinformációk 852 $c almezőjének tartalma