Személyes eszközök

Folyóiratok érkeztetése

A DEENKWiki2 wikiből

Tartalomjegyzék


Az egyes szériák folyóiratszámainak érkeztetése a "Érkeztetés" >> "Érkeztetés" ablakban történik a rendszer által generált érkeztetési listák alapján.


Egy példány érkeztetését a megfelelő sor kijelölése után el lehet végezni. Több példány egyidejű – egy gombnyomással történő – érkeztetésére is van lehetőség.

Az érkeztetés státuszmódosítást jelent.

Többféleképp végezhetjük a státusz módosítását:

1.A beérkezett példány sorára kattintunk egyszer, majd a „módosítás” gombot nyomjuk meg és a legördülő menüből kiválasztjuk a megfelelő új státuszt.
2.A beérkezett példány sorára kattintunk kétszer és a legördülő menüből kiválasztjuk a megfelelő új státuszt.
3.Kijelöljük a megfelelő sorokat és funkcióbillentyű megnyomásával változtatjuk a státuszt:
R = szállítva
U = visszaáll a státusz vártra
M = hiányzik

Több példány egyszerre történő érkeztetéséhez jelöljük ki mindegyik módosítani kívánt példánysort (lenyomva tartott bal gombbal, vagy Ctrl+kattintással), majd a „módosítás” ikon segítségével változtassuk meg a státuszt.

Az érkeztetés ablak megőrzi a füzet várható érkezési dátumát (=határidő) és a tényleges beérkezés dátumát.

Az érkeztetési ablak lehetséges státuszértékei

Érkeztetesi státuszok

várt -- ha még nem érkezett meg -- csak a folyóirat modulon belül látszik


szállitva -- ha megjött -- a folyóirat modulon belül latszik ; van hozzá 863 az OPAC-ban

hiányzik -- ha még nem jött meg és nem is fog (=missing) -- csak a folyóirat modulon belül látszik

nem jelent meg -- azért nem jött, mert nem jelent meg -- csak a folyóirat modulon belül látszik

lappang -- megjött, érkeztettük, de elkevertük -- csak a folyóirat modulon belül látszik (és ha kértünk róla példányrekordot; ott is van blokk ilyenkor??); 863-ban mindenesetre ott van

elveszett -- megjött, de még kötetbe fűzés/állomanybavétel előtt elvesztettük -- a folyóirat modulon belül látszik (és ha kértünk róla példányrekordot; ott is blokk??); 863-ban mindenesetre ott van; (vagy ha véglegesen elveszettnek jelöltük, talan már nem kéne, hogy ott legyen a 863-ban(!!)


Archíválási státuszok

Ha egy füzet szállítva érkeztetési státuszú, az archiválási státusza lehet különböző:

állománybavett kötetben -- van 863, van hozza tartozó példányrekord

apasztott kötetben -- nincs 863 (?), nincs példányrekord

törölt kötetben (?) -- nincs 863 (?), van példányrekord törölt blokkal;

A lista rendezése és szűrése

Az érkeztetési listát rendezhetjük minden oszlop szerint.


A listátszűrhetjük státusz szerint, amelynek révén áttekinthetőbbé tehetjük a listát.

Érkeztetés előtt szűrjük a listát úgy, hogy csak a „várt” a „hiányzik” és a „reklamálva” státuszú sorok szerepeljenek benne. Így csak olyan példányok fognak szerepelni az érkeztetési listán, amelyek még nem érkeztek be. Így sokkal gyorsabban fog menni a betöltés és a mentés is.

Az érkeztetési listát megtekinthetjük szériánkénti és típusonkénti bontásban is. A szériáknál beállíthatjuk, hogy az összes megrendelés példányait mutassa a program, vagy csak az általunk kiválasztott szériaazonosítóhoz tartozót. A típusok közül szintén legördülő menü segítségével választhatunk: „minden típus”, „folyóirat”, „melléklet” vagy „index”.

Körözési listák

Ha valamely széria köröztetési listán szerepel, akkor érkeztetését követően köröztetési listát nyomtathatunk. Megfelelő beállítás esetén ezt automatikusan elvégzi a program, nem kell erre a felhasználónak ügyelnie.

Kölcsönözhető füzetek

Ha olyan példány érkezett be, amelynek szériájához füzetenkénti kölcsönzést állítottunk be, akkor a program az érkeztetéssel egyidejűleg példányrekordot készít a füzethez.

Az példányrekord teljesen automatikusan keletkezik,, sem vonalkód, sem lelőhely megadására nincs szükség és lehetőség, ezekkel a szériánál rögzített információk alapján a rendszer maga látja el az új példányt.

Ha valamely adat mégis módosításra szorul, a változtatást a kölcsönzői modul példányadat-szerkesztő ablakában tudjuk végrehajtani.

A füzetenkénti példányrekordok automatikusa eltűnnek, ha összeállítjuk és állományba vesszük a folyóiratkötetet.